Zeci de donatori refuzați la centrul de transfuzie din Târgu-Jiu. Explicația oficială!

Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu a fost luat cu asalt luni dimineață de zeci de gorjeni care s-au mobilizat pentru a-l salva pe Luca, băiatul de 4 ani din Rovinari care se află în stare gravă la Spitalul din Craiova și care are nevoie de sânge. Din păcate, puțini au fost cei care au putut dona, restul au făcut cale întoarsă. Oamenii au fost revoltați că au făcut drumul degeaba și se gândesc să plece la Craiova.

Luca Ștefan Negret are septicemie și este în stare gravă la Spitalul din Craiova. Familia a făcut un apel la cei care pot dona să-l ajute pe micuț și să meargă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu. Peste 50 de gorjeni din zona Rovinari s-au mobilizat și în această dimineață s-au prezentat la Târgu-Jiu să doneze pentru Luca.

În condițiile în care este criză de sânge, puțini au fost cei care au fost acceptați să doneze. ”Am venit 50 de oameni să donăm și nu putem. Nu ne lasă pentru că nu am mai donat niciodată. Sunt acceptați doar cei care au mai donat. Sunt oameni care s-au trezit la 5 de dimineață și vin de la 40 de kilometri special să doneze pentru acest copil și nu li se permite că sunt la prima donare. Nu e posibil așa ceva. Cei care au venit pentru prima dată au fost nevoiți să plece”, a transmis live pe facebook Sidor Șerban.

Deși oamenii formaseră cozi la centrul de donare, numai 15 și-au putut duce misiunea la bun sfârșit. ”Noi am venit să facem un bine, nu rău, și nu putem. Am demonstrată că, deși orașul Rovinari este un oraș mic, suntem uniți. Din cei peste 50 de oameni au putut dona numai 15, restul au fost refuzați. O să mergem la Craiova pentru că acolo am înțeles că se pot dona și cei care nu am mai făcut asta până acum. La Târgu-Jiu, donatorii sunt refuzați”, a mai specificat Sidor Șerban.

În transmisiunea live făcută în această dimineață din curtea Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu se vede o angajată a centrului de transfuzii care îi ”ceartă” pe noii donatori că nu urmăresc relatările în presă ale conducerii centrului, și mai mult decât atât susține că nu sunt probleme cu sângele, dacă Spitalul din Craiova solicită pentru micuțul Luca.

Sunt persoane care susțin că și vineri mulți donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie din Târgu-Jiu au fost refuzați.

actualizare: Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii din Târgu Jiu, a explicat că în această perioadă sunt primiți doar donatorii fidelizați, despre care știu sigur că nu au fost plecați din țară în ultima vreme. "Eu sunt singurul medic și avem personal puțin. Dacă ar fi un singur donator cu Covid-19, noi am intra în izolare și centrul s-ar închide. Vă dați seama că noi furnizăm sânge pentru opt spitale din județ și nu numai, astfel că nu ne permitem riscuri", a spus medicul Căluțoiu. Șefa centrului a precizat că sunt stocuri suficiente de sânge și au fost trimise 80 de unități la Craiova pentru Luca. 

Nicoleta Căluțoiu a spus că în primul trimestru au fost circa 1500 de donatori fidelizați la centru și că mulți dintre ei revin la fiecare 72 de zile. "Avem cele mai mari stocuri de sânge din județele Olteniei", a precizat aceasta.

Vizualizări: 2,948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: