Ce este cartonașul albastru care revoluționează fotbalul!

O schimbarea radicală se prefigurează și ar putea revoluționa jocul de fotbal. Apare cartonașul albastru, o regulă inspirată din hochei și rugby.

International Board, forul mondial care stabilește regulile jocului de fotbal a anunțat debutul testelor eliminării temporare pentru faulturile tactice și protestele la deciziilor arbitrilor.

După cartonașul galben și cel roșu, apărute în anul 1970, acum fotbalul mondial se pregătește de cartonașul albastru, care a fost deja testat cu succes la competițiile juvenile din Țara Galilor. Acei jucători care vor primi noul cartonaș vor fi trecuți pe banca de rezerve timp de 10 minute.

Jucătorii care vor opri contraatacurile adversarilor cu faulturi tactice sau vor protesta vehement la adresa brigăzilor de arbitri vor fi penalizați cu cartonaș albastru și vor fi trecuți pe bancă pentru 10 minute. După cele 10 minute, jucătorul respectiv va putea reveni în teren. În cazul în care jucătorul va încasa al doilea cartonaș albastru în același meci, el va primi automat cartonaș roșu și va fi eliminat definitiv.

Inițial, culoarea noului cartonaș trebuia să fie portocalie, însă International Board s-a răzgândit, deoarece s-a ajuns la concluzia că această culoare ar fi putut duce la o confuzie între cartonașul galben și cel roșu.

Deocamdată este vorba de lansarea testelor pentru cartonașul albastru, însă aceasta nu va intra în vigoare în viitorul apropiat la nivel de fotbal seniori. Introducerea cartonașului albastru nu este privită cu ochi buni de președintele UEFA, Aleksander Ceferin, cel care nu crede că eliminările temporare ale jucătorilor ar putea avea vreun efect pozitiv. 

Vizualizări: 1,020

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: