Ce este gripa porcină?

Gripa porcină este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde să fie ridicată, iar mortalitatea scăzuta (1-4%). Virusul se transmite în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect şi de la purtători asimptomatici. Epizootii în rândul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenţă crescută în perioada de toamnă şi iarnă în zonele temperate.

Cum se infectează oamenii?

La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totuşi, pentru unele cazuri  lipseşte istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii în care au fost localizaţi porci. Transmiterea de la om la om a survenit în ultima vreme, dar a fost limitată la contacţi apropiaţi sau grupuri restrânse de oameni.

Putem consuma carne de porc?

Da. Nu există evidenţe ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe bază de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Care sunt simptomele gripei porcine?

Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ febra, oboseala, inapetenţa, tuse, durere în gât. Unele persoane infectate au prezentat stări de vomă şi diaree.

Ce măsuri luăm?

În lipsa unui vaccin, puteţi lua măsuri de prevenire. Acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după utilizare; spălaţi frecvent mâinile cu apă şi săpun; evitaţi atingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poate răspândi pe această cale; ‚încercaţi să evitaţi contactul strâns cu persoane bolnave.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: