Judecătorii îl fac pe Creţan negociatorul minerilor

La un an de zile de la eliberarea sa din puşcărie, fostul locotenent al lui Miron Cozma, Constantin Creţan, primeşte din partea justiţiei gorjene mai mult decât a cerut. Federaţia sindicală a acestuia a primit recunoaştere ca fiind "reprezentativă" pentru Oltenia şi Valea Jiului în negocierea contractelor colective de muncă, un magistrat gorjean acceptând "reprezentativitatea" inclusiv pentru Societatea Naţională a Lignitului, deşi nu-i fusese cerut acest lucru.

Constantin Creţan a devenit anul acesta preşedinte la Federaţia Naţională a Muncii sau, mai pe scurt, FNM, care se citeşte la fel ca şi FNME, respectiv Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu.

La începutul acestei toamne, în primele zile ale lui septembrie, Creţan s-a dus la instanţă şi a cerut în numele FNM ca instanţa "să constate dreptul de reprezentativitate al sindicatului în vederea negocierii Contractului Colectiv de Muncă în cadrul Complexului Energetic Rovinari şi Companiei Naţionale a Huilei", după cum se arată hotărârea din dosarul 10856/318/2009. Creţan îşi dorea reprezentativitate şi la nivel de Societatea Lignitului Oltenia şi spune că a cerut acest lucru, deşi în documentul instanţei el nu este consemnat. În cele din urmă, un magistrat care a analizat cererea şi i-a dat locotenentului lui Cozma mai mult decât ceruse acesta, conform documentului pus la dispoziţie presei chiar de către FNM. Federaţia a obţinut recunoaşterea respectivă atât la Judecătoria Târgu Jiu, cât şi la Tribunalul Gorj. Judecătorul Daniela Bolovan a inclus însă şi SNLO în decizia sa, Constantin Creţan spunând că decizia se bazează pe cererea sa, care nu este însă menţionată în hotărârea judecătorească.

FNM-ul lui Creţan şi FNME-ul lui Condescu

Noul lider sindical, îndepărtat de Miron Cozma şi din partidul pe care acesta îl tot promite, are acum alte activităţi. Creţan declară că, în baza hotărârii judecătoreşti, viitoarele contracte colective de muncă nu vor mai fi negociate de acum încolo de către administraţie doar cu sindicatele conduse de Marin Condescu, ci şi cu cele din Federaţia Naţională a Muncii.

Decizia de la Judecătorie a fost atacată de administraţia din minerit şi energie, dar a rămas irevocabilă la Tribunal. Constantin Creţan a obţinut astfel drepturi pentru membrii săi de sindicat pe care nu-i ştie însă mai nimeni. Preşedintele FNM spune că are sindicate formate din câteva zeci sau sute de persoane în unităţile amintite, mai puţin la SNL Oltenia, unde sunt în curs de constituire două sindicate care să se afilieze la FNM. "Federaţia Naţională a Muncii este în plină expansiune, iar ca dovadă este faptul că în câteva luni am înfiinţat mai multe sindicate, care sunt afiliate la noi. Cel mai cunoscut caz este cel al muncitorilor de la Energoconstrucţia, care, ştie toată lumea, stau cu lunile şi nu îşi primesc salariile. Chiar şi jurnaliştii se constituie într-un sindicat şi veţi vedea în curând că se va afilia la FNM. La Petrila sunt 120 de mineri alături de noi, iar 300 de angajaţi din prestatorii CNH sunt în Federaţie. La Pinoasa sunt 80 de membri, cam tot atâţia şi la EM Rovinari şi avem sindicate în curs de constituire la Peşteana şi Roşia, din cadrul SNLO. Suntem membri în Confederaţia Naţională Meridian şi, veţi vedea, sindicatul de la Rovinari o să i-l dau lui Pisc Scrădeanu, care este vicelider la nivel naţional, dar care aici a rămas fără membrii pentru că toţi au plecat după Mitrescu (n.r. – la FNME)", spune Creţan.

Condescu: Sindicatele fac recurs

Marin Condescu, preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, în care sunt înscrişi circa 25.000 de mineri şi energeticieni din toată ţara, susţine că hotărârea Tribunalului Gorj va fi atacată cu recurs în anulare la Curtea de Apel Craiova, acesta afirmând că, în opinia sa, Creţan nu are membrii de sindicat pentru a putea fi considerat "reprezentativ". "Trebuie să vedem motivarea şi abia apoi să comentăm cele decise. Deocamdată pot să mă întreb ce membrii de sindicat are el? Şi eu pot să iau reprezentativitate la Poliţie, că duc nişte hârtii la instanţă, cum a făcut el, şi obţin reprezentativitate, dar pentru cine negociez că membrii mei nu sunt poliţiştii, ci minerii şi energeticienii? Trebuie văzută motivarea, mai ales că lui i s-a aprobat şi ceea ce nu a cerut, în privinţa SNL Oltenia, dar eu vă spun că sunt sindicate care vor face recurs în anulare la Curtea de Apel", declară Condescu.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: