Ce fac sindicatele pentru mineri de Ziua Meseriei

Sindicatele persecutate de administraţia CE Oltenia sunt singurele care au pregătit o mică atenţie pentru salariaţi, în timp ce liderii de la SMEO spun că nu mai au bani. Asta cu toate că SMEO este sindicat agreat de Ciurel, iar administraţia companiei reţine de stat cotizaţiile membrilor. În schimb, cei de la FNME au fost nevoiţi de mai bine de un an să meargă lună de lună cu chitanţierul la oameni, pentru a încasa cotizaţia. Acum au pregătit pentru aceştia pachete cu produse. Liderul de la Peşteana, Dan Pîrvulescu, va organiza şi o masă festivă pentru 500 de ortaci.

Dumitru Pârvulescu, președintele Sindicatului Liber „Minerul” Peșteana, care are circa jumătate din salariații de la cariera Peșteana, spune că va organiza o masă festivă în cinstea minerilor, membri de sindicat. Petrecerea va avea loc sâmbătă, 8 august, cu începere de la orele 15, la un restaurant din Urdari. "Sindicatul meu, ca în fiecare an, de 16 ani de când sunt lider, va organiza Ziua Minerului. Ziua Minerului este legată cu luna august, în special pe la cariere, din păcate s-a pierdut obiceiul acesta de unii în ultimii ani. În luna august au avut loc mai multe evenimente ale minerilor, greva din Valea Jiului, care s-au soldat cu chestii punctuale, aia din 29 cu program de 8 ore, cea din '77 cu masa caldă gratuită, care este un drept care nu a expirat. Sâmbătă vom avea o serbare la Urdari, cu muzică, aşa cum am făcut de ani de zile. 500 de membri avem, toți sunt invitați, îi așteptăm", a declarat Dumitru Pârvulescu, liderul Sindicatului Liber Minerul Peșteana.

Și liderul FNME de la cariera Roșia, Cristian Lădaru, va oferi membrilor de sindicat pachete cu produse și băuturi, fiecare în valoare de 55 lei. 

"Smeii", invitați de sindicat la o partidă de pescuit

Liderii SMEO spun că nu vor oferi nimic membrilor de sindicat de "Ziua Minerului", dar că în schimb îi vor invita la o partidă de pescuit sau de fotbal. "Eu am o hotărâre a biroului meu operativ în care nu este prins cu ocazia Zilei Minerului. Cine vrea îi pun la dispoziție și ultimul leu cum s-a cheltuit pe Departamentul Rovinari. Cu ocazia Zilei Minerului, Departamentul Rovinari va organiza o serie de activități cultural-sportive, dar nu să dăm ceva către salariați. Rămâne să stabilim în cadrul unei viitoare ședințe și rămâne la latitudinea fiecărui UMC din cele 4 să organizeze manifestări. Am văzut că unii vor să facă, și probabil vom participa și noi, o partidă de pescuit, probabil vor fi niște meciuri de fotbal între salariați. Sunt și pescari printre ei, au fost propuneri de genul acesta", a declarat Gabriel Bălăceanu, liderul Departamentului Rovinari al SMEO.

Crețan, apostrofat de un lider sindical

Constantin Creţan, de la Sindicatul Lignitul, va organiza petreceri câmpeneşti în mai multe localităţi miniere, cu sprijinul primarilor. Acesta a dat un comunicat în care a trecut mai multe sindicate mici drept organizatoare, dar unii lideri s-au supărat.

Liderul Sindicatului Dreptatea Rovinari, Nicușor Croitoru, a negat faptul că organizația sa ar face vreo manifestare de Ziua Minerului, așa cum a spus sindicalistul Constantin Crețan. Croitoru a spus că nu dispune de resursele necesare pentru organizarea unor astfel de manifestări dar că va oferi pachete celor 62 de membri de sindicat. "Noi nu ne putem permite financiar. Am vrea, dar nu avem de unde. Cred că este obligația lui Ciurel de a dispune de fonduri. Mă deranjează că domnul Crețan folosește numele nostru fără a ne întreba și nu avem nicio legătură cu organizarea pentru că nu dispunem de banii necesari", a comentat Nicușor Croitoru.

Crețan spune că i-a invitat pe membrii de sindicat ai Sindicatului Dreptatea Rovinari fără să aibă vreo pretenție în ceea ce privește organizarea. "Eu l-am trecut că am zis să-l trec. Nu participă în niciun an pentru că nu și-a încasat cotizațiile. Ce să organizeze? Are 22 de oameni. Noi facem niște eforturi financiare, așa cum am făcut în fiecare an. Nu le cer bani, doar să participe", a precizat Constantin Crețan. 

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: