Ce impact ar avea introducerea adaosului în salariul angajaţilor CEO 

Cei peste 13.000 de salariaţi ai CE Oltenia vor avea de câştigat din introducerea sporurilor în salariul de bază, în funcţie de ordinea în care se va face. Unii lideri de sindicat din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) sunt de părere că salariaţii vor avea beneficii dacă va fi introdus mai întâi adaosul în salariul de bază, pe principiul că sporurile reprezintă un anumit procent din salariu. Comisia constituită la nivelul companiei analizează variantele aduse în discuţie.

Fiecare salariat al CE Oltenia beneficiază de un adaos lunar la salariu în cuantum de 250 de lei. Banii sunt acordaţi în două tranşe, 100 de lei la avans şi 150 lei la lichidare. Minerii şi energeticienii beneficiază de acest adaos de pe vremea când nu s-a mai acordat prima de vacanţă.

Potrivit sindicalistului Constantin Mitrescu, minerii şi energeticienii vor avea de câştigat dacă adaosul va fi introdus în salariul de bază. „Toate sporurile celelalte se raportează doar la salariul de bază, nu şi la spor. Introducând primul adaosul în salariu, salariul tarifar creşte automat, venitul salariatului creşte, pentru că toate sporurile pe urmă se raportează la un salariu de bază mai mare. Spre exemplu, una este 25% din 2.000 lei, una este 25% din 2.250 lei. Noi nu trebuie să decidem ceva. Noi trebuie să mergem cu variante, cu fiecare spor legat în salariu, din cele patru, plus adaosul, şi să vedem ce rezultă ca şi câştig pentru salariaţi, ca şi rezultat final”, a explicat Constantin Mitrescu, prim-vicepreşedinte al FNME.

Comisia constituită la nivel de CE Oltenia va trebui să ia o decizie până la negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă, în martie 2018.

Sindicaliştii vor să crească cuantumul acestui adaos. Creşterea lui ar însemna venituri şi mai mari pentru salariaţi. Rămâne de văzut însă cum se va poziţiona administraţia CE Oltenia. „Până în martie să-l mai creştem puţin, de la 250 să-l ducem la 400 sau cât vom putea şi după aceea să-l introducem. Tot ce se lucrează acum sunt variante de lucru pentru comisia de negocieri din martie, când vom implementa aceste lucruri”, a mai spus sindicalistul Constantin Mitrescu.

Vizualizări: 6,284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: