Vasiliana Dafinescu: Așteptăm norme metodologice de la Casa Naționala de Pensii

Aproximativ 4600 de cereri de recalculare și 100 de cereri de pensionare pe Legea nr.197/2021 au fost depuse, până în momentul de față, la Casa de Pensii Gorj.


Reprezentanții instituției așteaptă în continuare normele metodologice impuse de Casa Naționala de Pensii.


De asemenea, softul care presupune recalcularea datelor din dosarele de pensionare necesita o actualizare.


“După publicarea Deciziei nr.2 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, adică 2 mai 2023, avem circa 4600 de cereri de recalculare si in jur de 100 cereri de deschidere a drepturilor de pensie. Orice modificare legislativă are un parcurs pana a fi efectiv aplicată. Noi, in momentul de fata, așteptăm de la Casa Naționala de Pensii Publice, norme metodologice. Adică specificații tehnice de aplicare a acestei decizii, in vederea instrumentării dosarelor de pensie. Orice modificare legislativă impune si o modificare a softului. Nu știm cât va dura, la aceasta întrebare nu putem raspunde noi. Firma care asigura mentenanța este una externa. Este de durata”, a transmis Vasiliana Dafinescu, directorul Casei de Pensii Gorj, potrivit Radio Infinit.

Zilele trecute, deputatul Radu Miruță spunea ca a discutat cu directorul Casei Naționale de Pensii pentru calcularea manuala. Vasiliana Dafinescu spune ca pentru acest lucru se necesita o derogare: “Ce putem asigura noi la nivel local este ca toate cererile vor fi înregistrate si fluidizat fluxul astfel încât oamenii sa nu aștepte si sa nu se formeze ambuteiaje. Am văzut declarațiile domnului Miruță legate de calculul manual. V-am spus. In momentul in care noi vom primi metodologia de calcul si normele de aplicare, noi vom proceda întocmai cum va spune Casa Naționala. Dacă metodologia aproba aceasta derogare, ne vom conforma fără probleme. Noi nu putem sa facem de capul nostru. Atâta timp cât noi nu avem o procedura de lucru, din păcate noi nu putem sa facem nimic. Așteptăm sa se trimită in teritoriu aceasta procedura”, a mai adăugat directoarea Casei de Pensii Gorj

Vizualizări: 2,987

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: