CE Oltenia a cerut bani europeni, dar nu pentru cărbune. Grupuri pe gaze și fotovoltaice!

Complexul Energetic Oltenia a anunțat luni că a depus proiecte pentru a atrage bani europeni în baza Directivei UE pentru perioada 2021-2030, dar pe mecanismul 10d, cel care privește proiecte de peste 12,5 milioane de euro. Ministerul Energiei a publicat zilele trecute lista cu companiile care au depus proiecte pe mecanismul 10c, pe care Complexul Oltenia nu se află.

CE Oltenia a explicat într-un comunicat de presă că prin aceste mecanisme “nu se pot face investitii în cadrul actualelor capacități energetice pe lignit”. Astfel, CE Oltenia a depus proiecte de capacități noi de producție pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport energie termică.

“Principiile care au stat la baza încadrării proiectelor au fost maximizarea procentului de finanțare nerambursabilă, flexibilitatea plăților în derularea investițiilor și creșterea gradului de succes în selecția proiectelor”, susține CE Oltenia.

Proiectele de energie fotovoltaică, a căror valoare individuală este sub 12.5 milioane Euro, au fost încadrate de CE Oltenia pentru finanțare din Fondul de Modernizare 10d si nu din 10c, deoarece finantarea este de 100% față de maximum 70%, a explicat compania.

“Acesta este și motivul pentru care, în Lista de proiecte publicată pe site-ul Ministerului Energiei, CE Oltenia nu figurează cu niciun proiect”, menționează sursa citată.

Proiectele în capacități noi de producție pe gaz natural, cu o valoare de peste 12.5 milioane Euro, au fost încadrate de către CE Oltenia pentru finantare prin 10c în cadrul procedurii de selecție, în vederea maximizării gradului de succes (finanțarea fiind de max 70%, în ambele variante – 10c si 10d).

Modernizarea rețelei de transport energie termica a fost încadrată din start în Fondul de Modernizare, deoarece poate primi finantare de 100%.

“Valoarea totală a portofoliului CE Oltenia este de peste 700 milioane Euro. CE Oltenia va depune documentațiile necesare în conformitate cu prevederile Directivei UE, la termenele stabilite de Guvernul României și Comisia Europeană, în vederea selectiei și contractării finanțărilor”, se mai arată în comunicatul companiei.

Vizualizări: 1,783

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: