CE Oltenia: Contractul de livrare de cărbune la sârbi, suspendat

Contractul de vânzare a unei cantităţi de 1,2 milioane de tone de cărbune de la CE Oltenia la sârbi, prin intermediar, a  fost suspendat. Afirmaţia aparţine directorului general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Contractul a fost încheiat în decembrie şi a început din ianuarie 2015 având o valoare de 15,6 milioane de euro. Durata contractului era de şase luni. Complexul a livrat până acum doar 400.000 de tone de cărbune din 1,2 milioane de tone cât prevedea contractul, dar societatea susţine că are un profit de 500.000 de euro. Acest contract este unul controversat, cercetat de organele abilitate, după spusele conducerii companiei şi ministrului Energiei, Andrei Gerea.

„Cel mai bun contract semnat vreodată de CE Oltenia“, aşa cum era prezentat de Laurenţiu Ciurel, a fost suspendat pe perioadă nedeterminată. Primele semne de întrebare asupra viabilităţii contractului au fost ridicate de Ciurel într-o emisiune TV din data de 15 aprilie. El spunea atunci că aştepta să intre nişte bani în cont, dar nu au fost viraţi. „Din păcate ei sunt în penalităţi. Dânşii încearcă să demonstreze costuri de 25 de euro pe tonă. Ar fi trebuit vineri înainte de Paşti să livreze o tranşă de bani, nici până la ora aceasta nu au intrat şi au intrat pe penalităţi. Văd că nu mai răspund la telefoane, nu şi-au plătit transportatorii, transportatorii sunt pe aici pe la noi, sunt disperaţi. S-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una din sursele importante pentru zona Motru“, a declarat Laurenţiu Ciurel pe 15 aprilie într-o emisiune TV.

CEO ar fi livrat 500.000-600.000 de tone, a spus Ciurel la acea emisiune. Săptămâna aceasta, directorul Ciurel a declarat tot la TV Sud că acest contract este suspendat pe perioadă nedeterminată, dar că BVA Coal SRL nu are restanţe. „Nu ştiu cu cine aţi discutat despre contractul acesta pentru că restanţe nu aveau cum să fie. Acest contract este cu plata în avans. Nu mai băgaseră banii pentru tranşa următoare. Restanţe nu sunt pentru că inclusiv penalităţile sunt calculate la zi. A fost pe la mine domnul acela care reprezintă BVA (n.r. - Lucian Mureşan) şi mi-a spus că scandalul din România a trecut Dunărea şi că s-a luat decizia unei suspendări pe perioadă nedeterminată şi că se va organiza o altă licitaţie“, a precizat Ciurel.

În vigoare, dar suspendat

Ciurel susţine că Mureşan i-a spus că BVA Coal SRL a pierdut prin acest contract 2 euro la tonă. „Se cumpăra cu 13 euro şi se transporta cu 25. Spune el că ar fi mers cu 2 euro la tonă în pierdere până acum. Cert este că s-a cerut suspendarea acestui contract. Probabil la sfârşitul lunii mai vom afla dacă se va mai întâmpla ceva“. BVA a pierdut, dar CE Oltenia a câştigat, potrivit unui răspuns oficial pentru Pandurul. Mai mult, Ciurel declara că firma a livrat 600-700.000 de tone de cărbune. Acum compania spune că în fapt a livrat doar 400.000 de tone şi a câştigat peste 500.000 de euro. „Contractul încheiat cu BVA COAL SRL pentru livrare cărbune cu destinaţia Serbia este in vigoare. Livrările au fost sistate o perioadă, datorita unor probleme de reorganizare din partea sârbă (conform unei scrisori trimise de firma BVA COAL SRL) şi se încearcă reluarea livrărilor în cursul lunii mai. Din cele cca 400 mii tone de cărbune livrate până în prezent, CE Oltenia a obţinut un profit net de cca 540 – 550 mii euro. Contractul este condiţionat de plata in avans pentru cantităţile de cărbune livrate“, transmite CEO.

Dacă CEO a livrat 400.000 de tone înseamnă că a dat zilnic o medie de 3.000 de tone de cărbune, ori în contract se prevăd penalităţi dacă nu se ridică o anumită cantitate de cărbune. Valoarea totală a contractului era de 15,6 milioane de euro. Potrivit contractului cu BVA Coal SRL, CE Oltenia poate cere penalităţi cuprinse între 10 şi 30%, calculate în funcţia de cantitatea de cărbune ridicată. Cu cât ridicau mai puţin cărbune cu atât creşteau penalităţile. Societatea susţine că a aplicat penalităţi conform prevederilor, rezultând doar suma de 12.000 de lei.... „Conform prevederilor contractuale, până in acest moment, au fost aplicate penalităţi in valoare de 12.000 lei“, se arată în răspunsul CEO.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: