CE Oltenia, departe de listare, aproape de vânzare

Complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara trebuie să angajeze firme care să pregătească planuri de restructurare ale companiilor. Licitaţiile postate pe site-ul achiziţiilor electronice arată că sumele puse la bătaie sunt de 600.000 de lei la Oltenia şi 450.000 de lei la Hunedoara. La CE Hunedoara a răspuns invitaţiei companiei doar Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA (ISPE), o societate cu multe contracte în minerit şi energie şi care este administrată de Dan Ioan Gheorghiu, consilierul premierului Victor Ponta. CE Oltenia nu a desemnat câştigătorul, însă nu este exclus să fie tot ISPE SA. Pe de altă parte, un secretar din Ministerul Energiei atrage atenţia că este nevoie de un consultant serios, deoarece este posibilă vânzarea către un investitor strategic.

Hotnews.ro a publicat ieri informaţia că ISPE este singura firmă care s-a înscris pentru a realiza planul de restructurare la Complexul Energetic Hunedoara, contra sumei de 450.000 de lei. Firma ISPE SA este cunoscută ca făcând parte din reţeaua de "băieţi deştepţi" care gravitează în jurul premierului Victor Ponta. ISPE SA are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Rădulescu şi Viorel Gafiţa. Acţionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69,19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9,77%, restul de acţiuni fiind deţinute de acţionari tip listă. Dan Ioan Gheorghiu a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Gheorghiu a devenit şi mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament.

ISPE va trebui să facă o evaluare a performanţelor financiare şi un plan de afaceri care să salveze CE Hunedoara.

Un plan de restructurare, urmat de vânzare

La CE Oltenia contractul este de 600.000 de lei, are o durată de 12 luni, iar planul de restructurare trebuie să fie pe perioada 2015-2020. Complexul doreşte o analiză a activităţii de producere a energiei la cele patru termocentrale, prezentarea unor măsuri pentru reducerea costurilor, precum şi soluţii pentru reducerea creanţelor. Dar suma de 600.000 de lei pare să fie prea mică pentru plata unei firme care să facă un plan de redresare a CE Oltenia. Într-o şedinţă a sindicatelor cu administraţia, liderii au reproşat că se vrea angajarea unei firme care să facă treaba managerului privat, plătit lunar cu 5.000 de euro. Acestora li s-a răspuns că suma de 600.000 de lei este prea mică şi că valoarea va fi ridicată la un milion de euro. Deocamdată nu a fost desemnată firma care să aducă CEO pe linia de plutire.

Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat pentru Ziarul Financiar că este nevoie de un consultant din primii patru ca eficienţă pentru a face o analiză serioasă la CE Oltenia. În plus, acesta a declarat că,  deşi se discuta de listarea pe bursa de la Bucureşti, acum nici o posibilă vânzare către un investitor strategic nu mai este exclusă. „Ca să fie competitiv în piaţă, Complexul Energetic Oltenia trebuie obligatoriu să se restructureze. Vrem un consultant din Big Four care să ne indice, pe baza unei analize de profunzime, un scenariu viabil pe termen lung pentru CE Oltenia“, susţine Badea.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: