CE Oltenia, finanțator și la proiectul cablului submarin

Complexul Energetic Oltenia va avea prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli din 2014 suma de două milioane de euro pentru participarea la compania de proiect pentru construcţia cablului submarin România-Turcia. CE Oltenia va da încă două milioane de euro pentru compania de proiect Hidro Tarnița. Cu bani vor contribui și alte companii energetice din țară și, potrivit autorităților, banii vor fi folosiți pentru studii de fezabilitate.

Adunarea Generală a Acționarilor din cadrul CE Oltenia se întruneşte pe 4 martie la Departamentul de Energie pentru a aproba acordul de principiu privind realizarea proiectului Cablu de intercontectare submarin 400 Kv România –Turcia. Tot atunci acționarii vor vota și participarea la compania de proiect "HVDCC România-Turcia" SA, prin subscrierea în lei a unui număr de 2.000.000 de acțiuni, cu valoarea nominală de un euro. Al treilea punct pe ordinea de zi va fi introducerea în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2014 a sumelor necesare pentru cumpărarea acțiunilor.  Cablul submarin are rolul de a transporta energia între cele două ţări, interesul major al României fiind dat de perspectiva construirii unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar CE Oltenia ar avea de câștigat. Banii vor fi folosiți pentru studiul de fezabilitate care va stabili dacă proiectul este fezabil şi la ce capacitate de transport. De menționat este că pentru implementarea acestui proiect este nevoie de un acord interguvernamental între România şi Turcia şi de contracte ferme de import-export. Un prim pas s-a făcut prin semnarea de către ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă şi omologul său din Turcia, un Memorandum de Înţelegere între Departamentul pentru Energie al României şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice între cele două ţări. 

FINANȚĂRI

Adunarea Generală a Acționarilor se va întâlni pe 25 februarie în ședință extraordinară pentru a aproba finanțarea cu două milioane de euro a companiei de proiect Hidro Tarnița, pentru construirea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: