CE Oltenia, motiv de scandal pe modificările Legii energiei

Modificările Legii energiei sunt contestate de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care cere reexaminarea actului care a fost transmis Președinției spre promulgare, deoarece poate conduce la grave prejudicii produse participanților la piață. Reprezentantii AFEER spun ca o singura companie a fost avantajata de modificarile legii: Complexul Energetic Oltenia. Modificările legii, dar si aceasta acuzatie au fost comentate de Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.
Modificările aduse Legii-cadru a energiei electrice (123/2012), adoptate recent de Parlament corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuși aceștia până acum, a declarat, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.
Una dintre modificările importante, care ajuta si CEO; este ca de acum producătorii au dreptul de a încheia contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piața internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, "producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piață internă sau la export energia electrică".
Mix energetic
Iancu a explicat că acest lucru se va face tot în cadrul bursei de energie OPCOM si nu vor fi contracte directe încheiate în afara pieței centralizate. "Această lege nu a mai fost modificată din 2012 până astăzi. În mixtul energetic al României, producătorii care au cel mai mare cost pentru producția de energie, adică cei care folosesc cărbunele — obligați fiind să funcționeze în condiții exclusiv de piață, condiții care au fost stabilite în anul 2000, în mod eronat în opinia mea, pentru că niciodată cărbunele nu va putea concura cu hidroenergia, cu gazele naturale sau cu nuclearul — au fost dezavantajați din start, împărțind capacitățile de producție pe tipuri de combustibil. Li se oferă o șansă, care nu este un avantaj extraordinar sau uriaș, acela de a putea să-și construiască propriul mixt de producție de energie, astfel încât el să facă față unui preț concurențial, adică să-și mențină statutul de participare pe platforma concurențială. Producătorul este în continuare obligat ca întreaga energie, indiferent de cum o aranjează și cum o mixează, să o pună pe platforma concurențială, pe OPCOM, și această cantitate să fie văzută de absolut toată lumea", a spus Iancu, citat de Agerpres.
Miercuri, reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au precizat, într-un comunicat de presă, că propunerile lor nu au fost luate în calcul și că modificările aduse legii au ținut cont de cerințele unei singure companii. Acestia se refera, cel mai probabil, la Complexul Energetic Oltenia, din aceasta zona fiind si cel mai agresiv lobby. "Această lege a fost citită în grabă și printre rânduri, presupunându-se că este o dedicație în favoare unui producător. Legea face niște referiri care corectează un tratament discriminatoriu pentru cărbune", a precizat Iulian Iancu.

Vizualizări: 826

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: