CE Oltenia, obligat să refacă documentația pentru extinderea Carierei Roșia

Complexul Energetic Oltenia explică într-un comunicat de presă de ce întârzie extinderea Carierei Roșia, deși hotărârea de guvern pentru expropriere a fost dată acum un an.

Compania explică faptul că în iunie 2018 a fost dată hotărârea, în septembrie a fost dată decizia de expropriere, iar în noiembrie s-a realizat intabularea la OCPI Gorj, pe numele statului roman, a coridorului de expropriere.

În martie 2019 a fost depusă la Ministerul Apelor și Pădurilor o documentație completă pentru scoaterea din fondul forestier național a suprafeței de 108 ha, formată din 81 ha teren proprietatea publică a statului și 27 ha teren proprietate a CE Oltenia. Ministerul a trimis documentația înapoi, pe motiv că trebuie făcute documentații separate pe terenul proprietate publică respectiv pe terenul CEO.

“Ministerului Apelor și Pădurilor, în calitatea de minister inițiator, trebuia să elaboreze nota de fundamentare și proiectul de act normativ prin care să se aprobe scoaterea din fondul forestier a suprafeței de 108 ha. Cu toate că documentația era completă și respecta legislatia specifică (dovadă fiind primirea tuturor avizelor de la Regia Natională a Pădurilor si Garda Forestieră), Legea exproprierii a fost interpretată într-o manieră distorsionată, fără a fi corelată cu prevederile Legii minelor. Astfel, s-a dispus ca solicitarea pentru scoatere să fie făcută etapizat si separat pentru terenurile proprietate publică a statului și pentru terenurile proprietate a CE Oltenia”, arată comunicatul CE Oltenia.

Compania s-a conformat și a refăcut documentațiile, care au fost depuse pe 10 mai, iar acum se așteaptă aprobările. Pentru suprafata de 27 ha, CE Oltenia a achitat taxa de scoatere din fondul forestier national, în valoare de 18,8 mil lei, “o sumă importanta care nu-si indeplineste obiectivul pentru care a fost platita si anume acela de a debloca fronturile de lucru din cariera Roșia”, menționează sursa citată.

Problema este una importantă, deoarece la Cariera Roșia sunt trei excavatoare care nu lucrează, pentru că nu au front de lucru.

Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: