CE Oltenia plătește despăgubiri și pentru construcții fără autorizație

O familie din comuna gorjeană Cătunele a obținut în instanță despăgubiri de aproape 300.000 de lei de la Complexul Energetic Oltenia. Pe baza unor expertize depuse la dosar, proprietarii au dovedit că le-a fost afectată casa din cauza minei care s-a închis în urmă cu mai bine de două decenii. Doar pe o anexă gospodărească, fără autorizație de construcție, oamenii au obținut aproape un miliard de lei vechi.

Proprietatea se află în satul Valea Mânăstirii, zonă în care zeci de localnici au obținut despăgubiri în instanță de la compania minieră.

În acest caz este vorba de o casă de 120 metri pătrați, construită în anul 1972 și extinsă în timp, o anexă cu două încăperi în suprafață de 70 mp și câteva alei betonate, folosite drept căi de acces.

Deși au tot efectuat lucrări de întreținere și reparații în ultimii 15 ani, proprietarii au susținut că au început să apară fisuri atât în pereții casei, cât și în fundații. Oamenii au observat că pereții s-au deplasat, iar tencuielile au crăpat.

Reclamanții acuză operatorul minier că a exploatat cărbunele foarte aproape de proprietatea lor și că nu a efectuat lucrările de întreținere și conservare a minei de subteran care și-a încetat activitatea în anul 1997.

CE Oltenia a solicitat respingerea acțiunii. Potrivit companiei, imobilul situat în satul Valea Mânăstirii se află în afara perimetrului minier, lucrările de subteran au fost închise, iar terenurile au fost ecologizate și preluate de către Primăria Cătunele.

Instanța a decis însă că familia din Cătunele merită despăgubiri. Expertiza dispusă în acest caz a relevat faptul că imobilele nu mai pot fi reparate și folosite în siguranță.

Inițial, Judecătoria Motru a stabilit o despăgubire de 198.241 lei doar pentru casă. Nu a fost prinsă și anexa gospodărească, pentru că aceasta a fost construită în anul 1997, fără autorizație. Instanța de fond a reținut că reclamanții știau că edifică într-o zona nesigură din punct de vedere al factorilor de mediu, excluzând răspunderea companiei miniere.

Familia din Cătunele a contestat sentința, iar Tribunalul Gorj i-a admis cererea. „Admite apelurile reclamanţilor şi pârâtei. Schimbă sentinţa în parte, în sensul că obligă pârâta la plata sumei de 293.989 lei în loc de 198.241 lei despăgubiri civile. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei”, a decis Tribunalul Gorj. Sentința dată la începutul lunii poate fi atacată cu recurs.

Mai mulți proprietari care se confruntă cu aceleași probleme au fost audiați în acest caz. Unii dintre ei au obținut deja despăgubiri în instanță.

Vizualizări: 2,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: