CE Oltenia, prejudiciat cu 265 de milioane de lei! Decizia instanței!

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat o premieră, aceea de a câștiga un proces cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar societatea ar putea primi despăgubiri de circa 265 de milioane de lei. Procesul a început în 2013, iar sentința a fost dată în 12 aprilie 2017. De apărarea CEO în acest proces s-a ocupat Dorina Jianu, fosta șefă de la Serviciul de Legalitate din CEO, actual consilier.

Pe scurt, procesul intentat de CE Oltenia în 2013 a fost pentru anularea unei decizii a ANRE prin care prețul unui megawatt produs de companie și livrat în piața reglementată era de 190 de lei, mai puțin decât costul real. CE Oltenia a demonstrat în fața instanței că ANRE nu a ținut seama de costurile de certificatele carbon, mentenanța sau amortizarea atunci când a stabilit prețul de 190 de lei.

Amânat de 6 ori

Procesul a început cu stângul pentru CEO, pierzând la Curtea de Apel Bucureşti, dar a continuat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii Înaltei Curți au admis proba cu expertiza și de aici au început problemele pentru ANRE. O expertiză a stabilit că prin ordinul ANRE, CEO a fost prejudiciat cu 265 de milioane de lei!!! Această sumă uriașă provine din diferenţa de preţ dintre cel stabilit de ANRE şi cel la care producea CEO un megawatt. Anul 2013 a fost ultimul în care CEO a intrat în piața reglementată, cu 3 milioane de MW. De asemenea, Înalta Curte a decis judecarea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti. Expertiza a durat un an, iar pronunțarea a fost amânată de șase ori din 1 martie și până acum!! Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 12 aprilie 2017 anularea ordinului preşedintelui ANRE, Niculae Havrileț, prin care a stabilit preţurile pentru CEO. Sentinţa este cu recurs la Înalta Curte dar șansele ca CEO să piardă sunt mici. Politica ANRE este printre cele care au determinat multe dintre problemele CE Oltenia din piața de energie.

Cert este că dacă acest proces va fi câștigat definitiv de CEO, compania se va îndrepta împotriva ANRE pentru recuperarea prejudiciului de 265 de milioane de lei.

Galerie foto


Vizualizări: 9,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: