CE Oltenia, scos de pe piaţa reglementată

Complexul Energetic Oltenia nu va mai livra nici un megawatt pe piaţa reglementată, unde producătorii sunt stabiliţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Dacă înainte producătorii fugeau de piaţa reglementată, vânzările slabe de pe OPCOM face interesantă oferta ANRE. Numai că piaţa reglementată se restrânge, fiind în plin proces de liberalizare. Oricum, companiile vor ieşi complet din piaţa reglementată în 2014, iar populaţia din 2018. 

Practic, numai cei mai ieftini producători de energie mai încap în piaţa reglementată. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, spune că discuţiile cu ANRE nu sunt finalizate dar cel mai probabil CE Oltenia va primi... zero. Cel mai probabil, spune acesta, ANRE va face un "coş" de energie hidro şi nucleară. „Semnalele sunt clare. Cantitatea scade foarte mult şi cred că nu vom primi nimic în regim reglementat. Aşa se bănuieşte acum. Din discuţii pentru că nu e nimic înaintat şi s-ar părea că vor mai rămâne doar 4 TWh care vor fi împărţiţi între Nuclearelectrica şi Hidroelectrica. Probabilitatea ca noi să mai avem ceva în regim reglementat e foarte mică“, a declarat directorul Aurel Medinţu.

În aceste condiţii, singura şansă a CE Oltenia este tot bursa energiei pentru a vinde energia produsă. În 2013, în "coşul" producţiei de electricitate rezervat pentru piaţa reglementată CE Oltenia a avut o cotă de 16% livrând 2,4 milioane de MWh cu 190 de lei pe MWh. Nuclearelectrica a avut o cotă de 34,6%, Hidroelectrica 25,9%, Petrom 9,8%, Complexul Energetic Hunedoara 2%, şi  producători în cogenerare 11%.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: