Ce pedeapsă a primit un șofer aflat aproape în comă alcoolică 

Un șofer de Rovinari care a fost prins la volan de un echipaj de poliție cu o alcoolemie în pragul intrării în comă alcoolică a fost condamnat de Judecătoria Târgu Jiu la o pedeapsă de un an și două luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani. 

„Instanţa apreciază că fapta inculpatului prezintă un grad foarte ridicat de pericol social, având în vedere  nivelul alcoolemiei de  1,76 g%o  alcool pur în sânge, în condiţiile în care pragul instituit de lege este de 0,80 g‰, şi faptul că a condus vehiculul pe o stradă principală din Rovinari. 

Instanţa subliniază faptul ca  pentru a stabili gradul de pericol social al faptei săvârşite de inculpat nu trebuie sa se raporteze strict,  la producerea , sau nu, a unui accident rutier, ci trebuie avute in vedere toate criteriile legale menţionate anterior, inclusiv urmarea care s-ar fi putut produce.

Instanţa mai are în vedere şi circumstanţele referitoare la persoana şi conduita inculpatului, şi retine in favoarea inculpatului, atitudinea sinceră şi cooperantă  a acestuia în cursul procesului penal.

În considerarea acestor aspecte şi văzând că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 91 C. pen., instanţa va opta pentru condamnarea la pedeapsa închisorii orientată către minimul special a cărei executare va fi suspendată sub supraveghere, apreciind că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea efectivă a acesteia, fiind însă necesară supravegherea conduitei inculpatului pe o perioadă determinată. Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea dedusă judecăţii este amenda sau închisoarea de la 1 la 5 ani, instanţa consideră că o condamnare la pedeapsa amenzii ar fi o soluţie prea blândă în raport de pericolul social al faptei, evaluat în special prin prisma nivelului  ridicat al alcoolemiei şi prin consecinţele ce s-ar fi putut produce într-o astfel de situaţie.

În consecinţă, ţinând seama şi de limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită, în baza art. 336 alin.1 C.pen. cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.pr.pen., va  condamna inculpatul Avramescu Mihail Marian, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, fapta din  data de 30.08.2022, pe care o apreciază ca fiind proporţională cu gravitatea faptei deduse judecăţii şi suficientă pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, reeducare şi exemplaritate ale pedepsei.

În baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va  stabili un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen., începând de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“, se arată în hotărârea judecătorească.


Acesta a fost oprit pe strada Tineretului din Rovinari de un echipaj de Poliție. „În jurul orei  00:00, a fost depistat de către organele de poliție, conducând autoturismul  marca Mercedes BENZ, pe strada Tineretului din oraşul Rovinari, iar la momentul prelevării mostrelor biologice, în noaptea de 30.08.2022, ora 00:38,  a înregistrat o îmbibaţie alcoolică  de   1,76 g%o  alcool  pur în sânge – prima probă, respectiv la ora 01:38 de  1,62 g%o alcool pur în sânge -  a doua probă. (....)

Urmarea imediată constă în atingerea adusă relaţiilor sociale referitoare la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi crearea unei stări de pericol, din cauza aflării pe drumurile publice a unor autovehicule conduse de persoane care, consumând băuturi alcoolice, nu mai sunt în plenitudinea aptitudinilor fizice şi psihice, au o viteză de reacţie scăzută şi simţuri diminuate, ce le împiedică să răspundă prompt la situaţiile periculoase din trafic“, se arată în rechizitoriu.

Vizualizări: 1,571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: