Ce pot face primarii cu banii primiţi la rectificare

Conducerea Direcției Finanțelor Publice Gorj a anunțat ieri, la o întâlnire cu primarii județului, ce  avut loc la Consiliul Județean Gorj, sumele de bani primite la rectificarea bugetară. Cea mai mare sumă, de 168 miliarde lei vechi, alocată Gorjului de Guvernul României este destinată achitării arieratelor înregistrate de unitățile administrativ teritoriale către furnizorii de bunuri și servicii. Plățile pentru fiecare localitate în parte, în funcție de cereri, vor fi făcute până la 1 octombrie.

Directorul executiv Ion Cupă, trezorierul șef Gheorghe Paraschivu și Dana Irimescu, șeful Serviciului Buget din cadrul Direcției Finanțelor Publice Gorj au anunțat ieri care sunt sumele alocate la rectificare județului Gorj. ”Recent a fost publicată în Monitorul Oficial o rectificare bugetară care este destul de importantă. Sunt foarte multe date în această rectificare și eu, în calitate de director executiv, vreau să vă asigur că îndată ce scrisoarea cadru de la Ministerul Finanțelor Publice va apărea la Direcția Finanțelor Publice Gorj procedăm la distribuirea sumelor”, a anunțat Ion Cupă, directorul executiv al Finanțelor Publice. Pentru județul Gorj a fost alocată suma de 22 de miliarde lei vechi pentru cheltuielile cu drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare. ”Asta ar însemna cam o lună și jumătate din totalul necesarului de plăți. Am făcut o analiză la rectificările din anul precedent și la rectificarea din august și nu a fost alocată nicio sumă pentru această cheltuială. Practic, la finalul lui octombrie sau la începutul lui noiembrie, prin a doua rectificare a bugetului de stat, vor fi sume mult mai consistente pentru această cheltuială”, spune trezorierul șef Gheorghe Paraschiv.

Peste 150 de miliarde pentru achitarea arieratelor

Cea mai importantă sumă, ca și consistentă și ca efect, este cea de 168 miliarde lei vechi din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, în scopul achitării arieratelor înregistrate de unitățile administrativ teritoriale către furnizorii de bunuri și servicii. Tot o majorare a sumelor alocate județului  Gorj, de 928 mii lei, adică 9,28 miliarde lei vechi, este prevăzută la finanțarea cheltuielilor cu materialele unităților de învățământ. ”Această sumă, prevăzută pentru finanțarea cheltuielilor materiale ale unităților de învățământ se distribuie ca urmare a analizei de specialitate efectuată de Inspectoratul Școlar, ținând cont și de finanțarea per elev. Sunt criterii clare stabilite acolo și se realizează prin decizie a noastră împărțirea pe unități administrativ teritoriale”, explică Gheorghe Paraschiv. Pentru echilibrarea bugetelor locale, la sume defalcate pe TVA,  s-a alocat suma de 17 miliarde lei vechi.  ”Suma e de 17 miliarde lei vechi, care se va împărți conform formulei clasice, asta însemnând că se iau în considerare impozitul pe venit mediu, ponderea suprafeței teren intravilan, capacitatea financiară, gradul de colectare. Intră cu celelalte surse la grămadă și se repartizează pe unități administrativ-teritoriale. În termenul cel mai scurt veți primi suma care se cuvine pe unități administrativ teritoriale, prin intermediul Serviciului Buget”, anunță trezorierul șef.

Primarii trebuie să se grăbească la bani

Gheorghe Paraschiv a atras atenția că termenele de depunere a cererilor la Direcția Finanțelor Publice sunt destul de scurte, până pe 10 septembrie. ”Până pe 10 septembrie se depun cererile la Direcția Finanțelor Publice și până la 1 octombrie deja se fac plățile. După 1 octombrie se va face o redistribuire între toate județele țării pentru că unii trebuie să plătească mai puțin și alții o să aibă nevoie de bani mai mulți. La 1 octombrie se încheie prima sesiune și suma acordată prin bugetul de stat de 500 de milioane se va consuma până la finalul anului integral. După ce depuneți cererea la finanțe și se aprobă suma de care beneficiați în termen de trei zile trebuie rectificat bugetul, trebuie făcute ordinele de plată și prezentate documentele menționate în actul normativ pentru a beneficia de această prevedere legală”, explică acesta.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: