Ce rezolvă concedierile din CE Oltenia

Comunicarea Complexului Energetic Oltenia cu salariaţii şi nu numai lasă în continuare de dorit. De zile bune circulă informaţia privind intenţia complexului de a concedia două mii de salariaţi, dar compania nu are timp pentru o informare oficială. Pe site-ul complexului apar tot felul de bazaconii, de replici date unor politicieni şi jurnalişti, nicidecum informaţii de interes major.

Pandurul a aflat de intenţia CE Oltenia de a concedia două mii de oameni de la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, care a primit o adresă semnată de Ciurel, prin care i se aducea la cunoştinţă că societatea a notificat mai multe ministere în acest sens. CJ Vâlcea era somat să urgenteze preluarea exploatării de la Berbeşti, în caz contrar peste o mie din cei două mii de oameni care vor fi concediaţi urmând să provină de la carierele din zonă. CE Oltenia le-a spus celor de la Vâlcea că pentru Berbeşti mai este finanţare doar pentru luna ianuarie 2015.

Şi totuşi, dacă se respectă legea, concedierile colective nu pot fi făcute cu data de 1 februarie. Asta pentru că procedura este foarte strictă şi impune o perioadă de circa 60 de zile de la notificarea sindicatelor. Iar sindicatele spun că nu au fost notificate. Simultan ar fi trebuit notificate AJOFM şi ITM, dar nici aceste notificări nu ajunseseră până în Crăciun. Dacă se apucă de treabă în ianuarie, probabil că salariaţii concediaţi îşi vor termina preavizele undeva în aprilie.

Întrebarea este ce rezolvă cele două mii de concedieri. Ar putea readuce acestea CE Oltenia pe profit? La modul cum sunt gândite, e puţin probabil. Divizarea exploatării de la Berbeşti nu va face CE Oltenia mai profitabilă. Asta pentru că veniturile companiei scad în aceeaşi măsură cu costurile. Dificultatea celor de la Berbeşti este să încaseze veniturile, dar pe hârtie acestea existau şi erau luate în calculul profitului. Intrarea în conservare a grupurilor de la Brăila este bună, câtă vreme acestea nu produc nimic. Ciurel trebuie să explice mai întâi de ce le-a luat, nu doar în contul unor datorii, dar a mai dat şi bani pe ele. Şi a plătit 300 de salariaţi degeaba, timp de peste un an.

Una peste alta, concedierile pot ajuta la salvarea companiei de la faliment. Dar Ciurel, dacă e manager, trebuie să găsească soluţii de creştere a vânzărilor, a veniturilor. Că pentru închis termocentrale şi cariere nu-ţi trebuie multă minte.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: