CE Rovinari a obţinut extinderea carierei Tismana

Reprezentanţii Complexului Energetic Rovinari au obţinut un acord de mediu pentru extinderea perimetrului carierelor Tismana I şi Tismana II. Licenţa a fost aprobată până în 2020 ceea ce înseamnă că minerii din zonă vor mai avea de lucru o bună perioadă de timp. De altfel, rezerva activă de cărbune va fi în continuă creştere.

Minerii care îşi desfăşoară activitatea în cariera Tismana vor mai avea de lucru mult timp de acum înainte şi asta pentru că reprezentanţii CE Rovinari au obţinut extinderea perimetrului de licenţă. „Noi am întocmit o documentaţie corespunzătoare, ne-am obligat la măsuri care să nu afecteze calitatea mediului, am făcut totul ca la carte şi am obţinut extinderea licenţei. Trei lucruri ne-au determinat să obţinem această licenţă şi anume creşterea rezervei de exploatare conduce la scăderea coeficientului de descopertă şi scad costurile pentru extragere. Al doilea motiv, creşte durata de viaţă a carierelor şi al treilea, licenţa a fost obţinută până în 2018-2020”, a declarat Trotea, directorul Complexului Energetic Rovinari.

Despăgubiri la Câlnic

Cu toate acestea, reprezentanţii CE Rovinari vor fi obligaţi la măsuri de protecţie a mediului, dar şi la despăgubiri deoarece noile perimetre de exploatare sunt situate în perimetrul comunei Câlnic. „În ceea ce priveşte protecţia mediului, noi am pus la punct nişte proiecte de refacere a terenurilor excavate şi vom încerca să redăm până în 2011, 30 de hectare de teren. Acum suntem în negocieri şi cu oamenii din comuna Câlnic pentru că Tismana I şi Tismana II au perimetrele în comuna Câlnic şi excavarea o să afecteze terenurile oamenilor. În principiu, în urma negocierilor se vând terenurile conform unei proceduri de achiziţie, acum să vedem”, a declarat Tiberiu Trotea.

Planuri pentru extinderea carierei Pinoasa

Extinderea perimetrului de exploatare presupune şi scoaterea definitivă din fondul forestier naţional prin defrişarea vegetaţiei forestiere a aproximativ nouă hectare de teren extravilan al comunei Câlnic. „Acordul de mediu, practic noi pentru asta l-am obţinut. Pentru scoaterea din fondul forestier a terenului. Noi ne-am obligat însă să redăm silvicului o suprafaţă echivalentă cu suprafaţa defrişată pe care să planteze pomi şi astfel să nu afecteze mediul. Acolo vor planta ce vor ei, salcâmi, arţari sau alte specii”, a precizat Trotea.

Planurile de extindere a microcarierelor Complexului Energetic Rovinari sunt unele măreţe, pe viitor discutându-se şi extinderea perimetrului de exploatarea a carierei Pinoasa. „În momentul de faţă, toate celelalte cariere au dezvoltat corespunzător capacitatea de producţie aşa că nu se pune problema extinderii. Acum sunt discuţii ca în anii următori să extindem şi cariera Pinoasa, acum să vedem”, a declarat Tiberiu Trotea.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: