Ce scumpiri aduce anul 2013

Prima zi a anului 2013 anunţă scumpirea energiei electrice, a gazelor, creşterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, plata TVA la încasare. Dar asta nu e tot, de la 1 ianuarie a revenit taxa de primă vânzare auto.

Facturile la energie electrică vor fi mai mari cu 10%, de la 1 ianuarie. Spre exemplu, la o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea este de 4 lei.

Accizele plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, sunt mai mari în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro.

Cu 10 procente va creşte şi preţul gazelor, dar în două tranşe: 8% la 1 iulie şi 2% din octombrie.

De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Din iulie 2013, ar putea avea loc şi o creştere la acciza totală la ţigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o nouă majorare de preţuri.

Revine taxa auto

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern, este din nou obligatorie. Această taxă, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Românii vor avea card electronic de asigurări

Anul 2013 vine şi cu obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) - documentul de identificare al fiecărui pacient în sistemul de sănătate. Fiecare persoană de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit în prima parte a anului viitor de către medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de către Casa de Asigurări de Sănătate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sănătăţii.

Începând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusă şi plata TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligaţi să aplice această decizie sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

IMPOZITE

În ceea ce priveşte o creştere în 2013 a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. Taxele pot creşte cu până la 16,05%

Vizualizări: 274

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: