Ce scumpiri aduce toamna în portofelele românilor

De astăzi, 1 septembrie, intră în vigoare reducerea la 9% a taxei pe valoarea adăugată la pâine, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Şi preţurile biletelor de tren vor creşte de la 1 septembrie, scrie Mediafax.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9%, dar  cresc accizele la alcool şi sunt introduse accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% şi pentru vânzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alături de pâine, dar nu şi pentru cozonac, chec.

Preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura fiind aprobată prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor, luând în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese.

De asemenea, bijuteriile din aur şi/sau platină, cu excepţia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K inclusiv şi cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, maşinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea şi bere nefiind schimbată.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: