Trenul regal ajunge la Târgu Jiu

Trenul regal va ajunge la Târgu Jiu în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Turismului Gorjean. În mai puţin de două săptămâni, trenul regal va pleca din Gara de Nord, va poposi în Gara Târgu Jiu şi se va îndrepta spre Petroşani.

Manifestările dedicate Zilelor Turismului Gorjean, care se vor desfăşura în perioada 6-15 septembrie, vor aduce trenul regal la Târgu Jiu. În data de 9 septembrie, trenul regelui Mihai va pleca din Gara de Nord din Bucureşti, unde va fi amenajat şi un stand de promovare a turismului gorjean. Trenul regal va poposi în Gara Târgu Jiu după care se va îndrepta spre Petroşani. Pe Defileul Jiului vor avea loc expoziţii, tot în ziua respectivă desfăşurându-se şi  festivitatea de deschidere a manifestărilor din cadrul proiectului „Lucrări de artă în Defileul Jiului”, proiect realizat de către Consiliul Judeţean Gorj în parteneriat cu Ministerul Transporturilor. „O zi din cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Turismului Gorjean o vom folosi pentru promovarea unei investiţii realizate cu mult timp în urmă. Pe Defileul Jiului va fi organizată o expoziţie şi tot în aceeaşi zi, trenul regal va ajunge la Târgu Jiu. Trenul regal va pleca din Gara de Nord din Bucureşti, unde de altfel va fi amenajat şi un stand pentru promovarea judeţului Gorj”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ISTORIC

În iunie 1928, trenul a ieşit din fabricaţie, de la uzinele Ernesto Breda/ Construzioni Meccaniche Milano şi a fost livrat României, intrând în serviciul Casei Regale a României. Carol al II-lea şi Mihai I au folosit trenul regal, care în 1948 a devenit tren prezidenţial, până în 1977.

NEGOCIERI

În toamna anului 1955, în acest tren s-au purtat discuţiile privind plecarea trupelor sovietice din România, discuţii ce au avut loc între Nikita Hrusciov, conducătorul Uniunii Sovietice şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Mai târziu, Nicolae Ceauşescu a discutat cu Tito problemele romano-iugoslave.

FINISAJE

Vagoanele sunt finisate cu materiale dintre cele mai scumpe, cum ar fi: piele de Cordoba, pentru scaunele si fotoliile din saloane, furnir de nuc si trandafir pentru mese si unele lambriuri din saloanele vagoanelor. Sticla de Murano si cristalul de Boemia au fost folosite pentru lămpile din vagoane, ca si pentru oglinzile din salonul regal.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: