Ce se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat

Reprezentanții INS au anunțat ce se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat până la data limită prevăzută de lege. Dacă, până acum, autoritățile vorbeau despre amenzi de 3.000 de lei pentru cei care nu participă, mesajul transmis recent de Institutul Național de Statistică spune că nu se vor aplica sancţiuni.

Recensământul a avut două etape, dar şi amânări și prelungiri, însă  a ajuns la final. Potrivit INS, au fost recenzate 18,15 milioane de persoane, număr ce reprezintă 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021. În ciuda faptului că autoritățile au anunțat amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care vor refuza să participe la această acțiune, președintele Institutului Național de Statistică a declarat recent nu se vor aplica sancțiuni, adăugând că în cazul celor care nu au răspuns la procesul de recenzare se vor lua date din sistem, de la precedentul recensământ. „Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Ultima zi a recensământului a fost 31 iulie 2022. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României, a mai informat INS.

Vizualizări: 2,218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: