Acuzații de măsluire a recensământului. Primar din Gorj: Este exclus!

„Este exclus să poţi să măsluieşti recensământul!” Este reacţia unui primar din Gorj după ce a fost arătat cu degetul că ar fi măsluit rezultatele de la recensământ pentru ca localitatea pe care o conduce să avanseze în clasamentul localităţilor. Edilul din Roşia de Amaradia, deşi conduce o comună mai izolată, a explicat de ce a crescut numărul de locuitori în satele din Roşia: Mulţi orăşeni s-au mutat la ţară definitiv, iar alţii, pensionaţi, preferă locuinţa din mediul rural deşi au proprietăţi şi la oraş.

În total, în Gorj, sunt 51 de localităţi unde populaţia recenzată a depăşit populaţia rezidentă. Cel mai mare grad de recenzare este în comuna Teleşti, mai exact, de 130%. Dar mai sunt alte cinci localităţi cu procente între 120 şi 130.

Directorul Direcţiei de Statistică Gorj a anunţat anchete într-un cartier din Târgu Jiu şi în comuna Teleşti. Statisticienii vor merge în teren, săptămâna viitoare, şi vor face propriile verificări. Vasile Păunescu a mai explicat că au fost cazuri de gorjeni care au fost înregistraţi şi la adresa de domiciliu, şi la adresa de reşedinţă.

„Au existat persoane care s-au înregistrat şi la adresa de domiciliu, şi la adresa de reşedinţă fie din necunoaştere, fie să fie siguri că s-au recenzat. CNP-ul este unic. O persoană nu poate fi înregistrată de două sau de trei ori, la mai multe adrese. Se va verifica. Noi nu am încheiat această activitate. Se desfăşoară o anchetă post recensământ. Au fost selectate de comisia centrală un sector în Târgu Jiu şi un sector din comuna Teleşti. Această activitate de recensământ se va desfăşura de luni până pe 19 august. 10 recenzori în Teleşti şi 9 în Târgu Jiu. Va fi un set minimal de întrebări, un sfert din totalul întrebărilor”, a spus directorul Direcţiei de Statistică Gorj, Vasile Păunescu.

Edilul din Teleşti a explicat de unde vine numărul mai mare de locuitori. Acum Primăria va fi de gradul doi pentru că a depăşit 3.000 de locuitori. „Avem 3.070 de locuitori. Aşteptăm să vedem ce ni se comunică. Acum 10 ani, am avut 2.500 de locuitori. Suntem aproape de oraş. Avem foarte mulţi care au plecat din Târgu Jiu. Suntem la intersecţia dintre Rovinari, Târgu Jiu, Motru. S-au retras foarte mulţi la ţară”, a reacţionat primarul din Teleşti, Romulus Bîldea.

Comuna Drăguţeşti, avansată în clasamentul localităţilor

Şi comuna Drăguţeşti va avansa în clasamentul localităţilor. Cu peste 5.000 de locuitori, comuna va deveni de rang întâi. Asta va aduce o serie de beneficii comunităţii, spune edilul. „Se vor schimba foarte multe lucruri. Se măreşte numărul consilierilor, se măreşte bugetul, investiţiile. Acum câţiva ani nu puteam să discutăm decât de 4.000 şi ceva de locuitori. Nu se ştia sigur câţi sunt. Acum avem un număr cât de cât exact al locuitorilor. Avem oameni mutaţi din alte judeţe, din alte localităţi, avem oameni de la Vladimir mutaţi aici. Toată lumea din primărie şi-a dat interesul. Am lucrat şi sâmbăta, şi duminica, doar să recenzăm”, a spus şi primarul din Drăguţeşti, Dumitru Popescu.

Şi în Roşia de Amaradia s-au numărat peste 3.000 de localnici. Edilul Liviu Cotojman susţine că nu putea fi păcălit sistemul. „Avem peste 3.000 şi rămânem tot o localitate de gradul doi. O scădere sub 3.000 presupunea o serie de dezavantaje. Acela de accesare a fondurilor europene. Am rămas stupefiat când am auzit aceste presupuneri. Este exclus să poţi  să măsluieşte recensământul. Se face în baza CNP-ului şi nu poţi să recenzezi acea persoană în mai multe localităţi. Programul are un soft care nu permite să poţi recenza de două sau de trei ori o persoană”, a declarat primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman. 

Vizualizări: 4,773

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: