Ce se întîmplă în Craiova ar trebui să rămînă în Craiova

Dar nu rămîne decît uneori. Deseori, din fericire. Din timp în timp, totuși, Craiova se scutură ca un cîine uriaș și plin de purici de se aude în toată țara, via presa centrală. Ca să-ți dai seama că reședința județului Dolj este un oraș desprins din SF-urile lui Philip K. Dick e de ajuns să te uiți la primarul lui. Îl cheamă și Antonie, și Solomon. E un fel de nea Mărin mai încet la minte și mai repede la gură. A fost arestat, dar a ieșit relativ repede și s-a reuns primar al urbei. Actualmente, se pregătește să candideze pentru al doilea mandat. Pe care, cel mai probabil, îl va obține fără să asude prea tare.

Craiova este orașul în care o femeie a fost călcată pe trecerea de pietoni, apoi jefuită de o gașcă de romi în timp ce zăcea inconștientă pe caldarîm. Cum adică de unde știm? Păi, a filmat un alt localnic, din mașină. De la vreo zece metri distanță. A filmat impasibil, cu mîini ferme, de profesionist. Nu doar că n-a coborît, dar nici măcar n-a strigat la vulturii negri s-o lase în pace pe victimă. S-ar fi auzit pe film și-ar fi dat prost la știri. Întrebat despre caz, primarul Solomon a comentat, cu mare grijă să nu-și supere marea lui masă de alegători care, complet întîmplător, în această situație erau agresorii: ”Femeia jefuită era bolnavă psihic. Dacă se ducea la poliție ar fi luat-o la sanatoriu.” Iată, logică de oltean de sud! Chiar, nu vi se pare că oltenii din sud sunt, totuși, ceva mai proști chiar și decît noi, ăștia din nord? Am închis paranteza. Deci domnul Solomon nu tratează chestiunea din perspectiva oamenilor care-au jefuit o victimă a unui accident auto (probabil bine mersi cu toții, sănătoși psihic), ci din aceea a victimei căreia i-a fost frică să facă reclamație la poliție. Asta în ciuda faptului că majoritatea hoților au fost identificați, mulțumită în special arhivei poliției. Lucru de mirare, dacă ținem cont că poliția în discuție este complet subordonată interlopilor locali, care, beneficiind de o situație materială mai bună și decît angajații statului, și decît a statului însuși, le fac polițiștilor cei proști plătiți o serie de servicii. La schimb cu altele, desigur.

Unii spun că Bucureștiul este un oraș urît și periculos, și chiar este întrucîtva. Dar, cînd vii din Motru pe drumul Strehaia – Craiova – Slatina – Pitești, brusc privești cu alți ochi Bucureștiul, odată ajuns în el. Pare curat, plin de oameni cultivați și avangardist. Dar nu e. E doar o impresie cauzată de provincia care, în multe părți ale ei, a rămas în Evul Mediu.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: