Ce semnificație au trandafirii albi dăruiți de Băsescu lui Ponta

De ziua lui Victor Ponta, Traian Băsescu i-a trimis premierului un coș cu trandafiri albi. Foarte probabil nu înseamnă nimic. S-o fi ocupat de cadou vreo consilieră mai cu gust la flori (bănuiesc asta pentru că am observat, din experiență, că mai toate femeile au o chestie cu trandafirii albi). Dar dacă înseamnă, totuși?

Trandafirul alb nu simbolizează doar puritate, dragoste neprihănită și pace. Ar fi și nelalocul lor astfel de sentimente sau calități în politica românească. Trandafirul alb are o semnificație mult mai puțin cunoscută pe care doar un amator al flăcării violet o putea cunoaște. Să-i comparăm pe Băsescu și Ponta cu niște zei e cam mult, totuși, dar haideți să ne distrăm.

În mitologia greacă se spune că zeul Harpocrates l-a surprins pe șturlubaticul Cupidon pipăindu-se cu o nimfă în autobuz (sau ceva de genul). Rușinat de fapta sa și temându-se că Harpocrates îl va pârî șefei lui, Venus, Cupidon i-a oferit acestuia un trandafir alb, rugându-l să păstreze tăcerea asupra evenimentului. Ei bine, lui Harpocrates i-a plăcut foarte mult trandafirul, aparent, deoarece nu doar că n-a zis nimănui despre aventura lui Cupidon, dar a devenit de atunci simbolul și chiar zeul tăcerii. Deci cu ce l-o fi prins Ponta pe Băsescu, de încearcă acesta din urmă să-i răscumpere tăcerea nu cu unul, ci cu patruj' de trandafiri?

Dar ar mai fi un mic ceva. Harpocrates, zeul tăcerii, nu este tocmai original în mitologia greacă. Grecii l-au împrumutat de la egipteni și l-au ”tradus” greșit. Deoarece, în reprezentările egiptene, zeul era înfățișat ținându-și degetul arătător în dreptul buzelor, grecii au interpretat asta, așa cum ar face-o oricine în cultura modernă, ca un îndemn la tăcere și discreție. Ei bine, țeapă. În cultura egipteană antică, semnul acela reprezenta tinerețea, nu tăcerea. Așadar, grecii și-au ales zeul greșit pentru a ține secrete. Nu-i de mirare că nu le poate ține nimeni. Cât despre Ponta, imaginea tânărului fără de care vorbește propria gură e, de asemenea, mult mai potrivită decât aceea a secretosului plin de mistere.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: