Ce sens are un partid local în Gorj

Politicienii din Gorj vorbesc din nou despre posibilitatea înfiinţării unui partid local în judeţ. S-a mai vorbit şi înainte de alegerile din 2016, dar au rămas numai vorbe.

Fostul liberal Ion Fugaru a participat la câteva discuţii şi a spus câte ceva în presă. Înţelegem că ar urma să fie un partid format din oameni cu voturi în spate, unii dintre ei oameni pe care electoratul i-a urmat şi atunci când au schimbat partidul, cum ar fi Ilie Petrescu de la Motru. Ar mai fi Iordache pe zona Turceni, Filip pe zona Rovinari, Belgher în Alimpeşti, nişte lideri sindicali, nişte oameni de afaceri etc. Iar lider ar putea fi Ion Ciocea, primarul din Bustuchin care a reuşit în 2016 o performanţă notabilă, aceea de a lua 9.000 de voturi la alegerile parlamentare, ca independent.

Sigur că dacă s-ar aduna 20 de oameni din acest judeţ, cu experienţă în politică şi afaceri, ar putea face un partid de 10% în Gorj. Poate chiar mai mult, dar nu cred, pentru că primari în funcţie nu vor merge la partidul local. Poate cu excepţia celor care nu mai sunt doriţi de partidele lor, dar din ăştia nu există. Primarii sunt oameni pragmatici, care îşi evaluează şansele şi aleg varianta câştigătoare. Iar un partid nou mai degrabă le scade şansele.

Asta nu înseamnă însă că partidul nu ar putea fi unul bun pentru Gorj. Dar nu format pe criteriul ăsta, al oamenilor care nu mai sunt doriţi în partidele lor. Dacă partidul local este făcut ca o barcă de salvare pentru politicieni, atunci este neinteresant. Dacă este format pentru oameni, atunci acest nou partid ar trebui să ne ofere nişte programe. Din păcate, partidul local înseamnă de vreo doi ani doar discuţii de culise, nu se ştie cine cu nu se ştie cine, de parcă ar fi în clandestinitate.

Fugaru a spus că partidul local, în funcţie de rezultatele de la alegerile locale, ar putea negocia un loc pe listă la alegerile parlamentare. Asta din start transformă acest partid în afacerea unuia care, pentru a obţine un loc de parlamentar, va folosi consilierii locali şi judeţeni pentru negocierea de majorităţi. Cu PSD, dacă PSD îi va oferi un loc pe listă, cu PNL, dacă PNL îi va oferi locul eligibil. Pe astfel de principii, partidul local ar fi chiar mai puţin liber decât partidele tradiţionale, unde consilierii locali sunt de multe ori obligaţi să voteze cum au chef preşedinţii.

Partidul local în sine nu este o idee rea, totul depinde de scopul lui, de oamenii care îl fac şi mai ales de motivele pe care le au. Câtă vreme vedem cu toţii că nu avem pe cine vota, o nouă formaţiune nu are cum să strice în peisajul politic destul de sărac al judeţului Gorj.

Vizualizări: 763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: