Dragnea, ce înseamnă până la capăt?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ne oferă încă o dovadă că schimbă legile justiţiei în primul rând pentru el, nu pentru o normalizare a sistemului. Joi, Liviu Dragnea a fost condamnat cu executare în primă instanţă. Vineri şi-a cerut scuze că a respectat procedurile şi că a durat atât de mult modificarea legilor justiţiei. Şi le-a promis miilor de oameni din puşcării că va lua măsuri. De abia acum, după condamnarea lui? Pentru că o face pentru el.

Dragnea anunţă că merge până la capăt şi târăşte în acest război absurd un întreg partid. Nu ştim ce înseamnă „până la capăt”. Liviu Dragnea a pierdut deja războiul. Nu cred că PSD va merge până la capăt cu Liviu Dragnea, oricât de multe comunicate de susţinere ar da. Sondaje care încă nu sunt date publicităţii arată un PSD sub 30%, chiar dacă este în continuare pe primul loc în preferinţele electoratului. Opoziţia ştie asta şi nu întâmplător Cioloş şi alţii cer alegeri anticipate. Sunt unii pesedişti care cred că partidul lor e la peste 40%, dar ar fi suficient să întrebe oamenii de pe stradă şi să se convingă că nu este aşa.

În viziunea lui Dragnea, până la capăt poate însemna că schimbă legile justiţiei, abrogă şi Codul Penal prin ordonanţă de urgenţă, dacă o fi nevoie, demite şefii de parchete etc. Acest „până la capăt” poate însemna însă o scoatere a României de pe culoarul european. Ştiţi ce ar însemna scoaterea României din Uniunea Europeană? În primul rând, revenirea acasă a milioane de români care trimit bani familiilor din ţară. Unde ar munci aceste milioane de români?

O cădere a guvernului acum, în plină vară, urmată de anticipate la toamnă, ar putea produce o schimbare în România. Asta pentru că am avea alegeri parlamentare înainte de locale. Opoziţia este complet nepregătită pentru alegeri, dar va avea câştig de cauză pentru că se va vota masiv anti-PSD. Iar dacă PSD pierde guvernarea la vot, primarii se vor reorienta rapid.

Urmează câteva zile de foc în politica românească. O cădere a guvernului Dăncilă presupune o frăţie a PNL cu partidele lui Ponta şi Băsescu, cu UDMR şi minorităţile. USR ar trebui să intre în această ciorbă politică. O astfel de frăţie pentru căderea guvernului Dăncilă este perfect justificabilă, dar nu şi pentru o coaliţie de guvernare. Anticipatele însă pot fi o soluţie pentru multe probleme şi l-ar putea scăpa şi pe Iohannis de o suspendare care bate la uşă.

Vizualizări: 715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: