Ce spun politicienii despre demisia guvernului Boc

Politicienii gorjeni au comentat ieri demisia guvernului Emil Boc. Unii dintre aceştia au profitat de ocazie pentru a aduce aminte de posibilitatea alegerilor anticipate. Parlamentarii puterii se aşteptau şi ei la această decizie.<

Preşedintele  executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, este de părere că un astfel de gest trebuia făcut mai de mult. Liderul social-democrat plusează acum şi cere şi demisia lui Traian Băsescu, spunând că, astfel, pot fi organizate alegeri anticipate la toate palierele revendicate în stradă de societatea civilă. „Ar fi trebuit să demisioneze mai demult, acum e tardiv. Nu e nicio bucurie pentru noi, dar este un pas înainte. Dacă Traian Băsescu va acţiona constructiv şi va înţelege că singura soluţie pentru a-şi asuma responsabilitatea faţă de un nou Guvern susţinut politic îl reprezintă alegerile anticipate. Orice Guvern care nu are ca temă organizarea anticipatelor nu va avea mai mulţi sorţi de izbândă decât Boc pentru că soluţia în momentul acesta pentru a depăşi greutăţile din ţară îl reprezintă aceste alegeri. Soluţia ideală include şi demisia lui Traian Băsescu, pentru că, astfel, putem face anticipate şi la prezidenţiale, odată cu parlamentarele”, spune Călinoiu.

Morega – „USL ar trebui să renunţe la anticipate”

Deputatul independent Dan Morega consideră că prin demisia de ieri a Guvernului este deschisă calea declanşării alegerilor anticipate, însă acesta spune că opoziţia, în special Uniunea Social-Liberală, ar trebui să renunţe la anticipate. Parlamentarul susţine că alegerile oricum vor avea loc anul acesta şi, ca urmare, indiferent de numele viitorului premier, opoziţia riscă să îşi facă singură rău dacă insistă în organizarea alegerilor anticipate. „În iunie avem localele, iar apoi, în 3-4 luni, vin şi generalele. USL să lase anticipatele pentru că îşi aduc şi lor un prejudiciu, ştiut fiind că nu pot fi gestionate alegerile organizate aşa de repede”, spune deputatul.

Morega spune că în privinţa viitorului premier România poate privi la situaţiile din Grecia, Spania sau Italia, ţări în care guvernele s-au schimbat în ultimele luni pe fondul demisiei acestora şi al crizei economice. „Cred în raţionalitatea jucătorilor politici, cred că vor gândi cu maturitate pentru un Guvern tehnocrat care să îşi facă treaba în rezolvarea problemelor economice şi care să renegocieze acordul cu FMI”, afirmă Morega.

Militaru – „Demisia era previzibilă”

Deputatul PDL de pe colegiul 4, Severus Militaru, nu a fost deloc surprins ieri de demisia cabinetului Boc. Acesta declară că regretă faptul că Emil Boc nu va mai fi premier, pe considerentul că îl ştie un om cinstit, nevoit să ia decizii dure pe fondul crizei economice. Parlamentarul speră şi ca partidul din care face parte să îşi revină din punct de vedere electoral, după regresul din ultimul an. „Au fost prea multe discuţii despre demisie în ultima vreme pentru ca să nu fie previzibil un asemenea gest. S-a discutat şi în partid în anumite cercuri. Îmi pare sincer rău pentru premierul Emil Boc, care este un om de onoare, obligat să ia măsuri dure în condiţii de criză. Sper să fie un declic şi pentru partid şi să reuşim impunerea unui premier tehnocrat, iar partidul să îşi recâştige locul pe scena politică. În privinţa anticipatelor nu cred că acestea sunt dorite nici măcar de parlamentarii opoziţiei. Ei doar se joacă cu nemulţumirile populaţiei, nu sunt responsabili şi nu vor reuşi să-i ajute pe oameni în a le rezolva problemele de zi cu zi”, spune Militaru.

Andrei: Sigur l-a consultat pe preşedintele Băsescu

Prefectul Liviu Andrei, venit din rândurile pedeliştilor, a declarat că nu cer să-i reproşeze. “Este un act unilateral de voinţă. Personal, nu am văzut nici un fel de probleme în actul de guvernare. Au fost şi sunt neajunsuri din cauza crizei din ultima perioadă. Oricine ar fi fost în locul dumnealui tot aşa ar fi procedat pentru că altfel ţara ar fi intrat în colaps. Sunt convins că a analizat lucrurile de un milion de ori înainte de a lua o asemenea decizie. Cred că a avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu, iar motivele sunt ştiute doar de dânşii”

Dian Popescu vrea anticipate

Liderul liberalilor Dian Popescu a declarat că aceste este prilejul pentru organizarea de alegeri anticipate. “În acest moment, România are nevoie de alegeri anticipate pentru că orice Guvern care va veni în funcţie are nevoie de răgaz pentru a aşeza ţara acolo unde trebuie. Acest Guvern nu mai are nici un răgaz. Coaliţia de guvernare va pune tot un Guvern ilegitim, care nu va avea susţinerea populară”, a explicat Dian Popescu.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: