Ce spun urmașii Ecaterinei Teodoroiu despre bancnota cu portretul eroinei

Urmașii Ecaterinei Teodoroiu se mândresc cu decizia luată de Banca Națională, aceea de a pune în circulație o bancnotă pe care să fie tipărit portretul eroinei de la Jiu. De anul viitor, bancnota, de 20 de lei, va fi pusă în circulație. Ecaterina Teodoroiu va fi prima femeie din România ce va apărea pe o bancnotă în circulație.

Decizia Băncii Naționale a României este văzută ca un merit deplin de urmașii Ecaterinei Teodoroiu. Eroina de la Jiu, căzută pe frontul de luptă în Primul Război Mondial, și prima femeie ofițer din Armata Română, va deveni și prima femeie de pe o bancnotă românească aflată în circulație. „Știu de la străbunica mea, sora Cătălinei, Sabina, ce îmi povestea de viața ei, viața de război, de sora ei, Lili, pentru că așa o alintau frații mai mici. Îmi spunea cum avea grijă de cei mici, că i-a plăcut să citească întotdeauna, să cânte la vioară. Când ai ambiție, eu zic că reușești totul. A fost și prima femeie ofițer din Armata Română, chiar dacă gradul a fost onorific. E o mândrie pentru noi și o responsabilitate pentru că trebuie să ducem numele mai departe cu mândrie, să facem să nu se uite memoria Cătălinei. Pentru mine, e copleșitor să vezi ce se întâmplă. Nu am cerut niciodată bani din drepturi de autor, să-i rămână vie memoria”, a mărturisit Sabina Lupu, stră-străneapoata Ecaterinei Teodoroiu.

Bancnota va fi lansată anul viitor. „Dacă a fost prima femeie militar, de ce să nu fie prima femeie pe o bancnotă? Eu cred că merită acest lucru. Pentru sacrificiul ei, jertfa ei, este un lucru normal ce se întâmplă acum”, ne-a mai spus Sabina Lupu.

BNR a transmis că alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu susține consolidarea egalității de gen și marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari. Pentru întreaga comunitate din Târgu Jiu, vestea este binevenită. „Anul trecut, a fost realizată o bancnotă nu de circulație, ci o bancnotă de colecție cu Regina Maria. În ultimul an al Centenarului, în 2020, se va preconiza și se va realiza cu siguranță o bancnotă de circulație cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Am spune că este un gest pe deplin justificat întrucât eroina de la Jiu reprezintă un simbol al eroismului, al curajului. Această fată tânără, care nu avea voie în armată, reușește să se impună și să parcurgă un traseu absolut impresionant din Valea Jiului până la Mărășești, unde și-a dat sacrificiul suprem”, a transmis istoricul Gheorghe Nichifor.

Galerie foto



Vizualizări: 2,091

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: