CE Turceni: Din surse proprii, nu putem asigura decât 30% din investiţii

Unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din ţară, Complexul Energetic (CE) Turceni, anunţă că, din surse proprii, nu poate asigura decât 30% din totalul necesar investiţiilor, în perioada 2009–2013.

“Pe fondul actual al cererii diminuate de energie pe piaţă, vânzările Complexului Energetic Turceni nu vor putea genera veniturile necesare pentru finanţarea tuturor lucrărilor de investiţii impuse prin Tratatul de Aderare şi, mai ales, în perioadele de conformare impuse. Din surse proprii, se poate asigura numai un procent de 30% din totalul necesar investiţiilor, în perioada 2009-2013”, potrivit unui comunicat postat pe portalul companiei.

Rezerve pentru 50 de ani

Reprezentanţii complexului energetic spun că societatea are rezerve de lignit pentru încă 40-50 de ani, dar că “numai cu implementarea noilor tehnologii de ardere curată a carbunelui, Complexul Energetic Turceni îşi va putea continua activitatea la standardele europene de calitate şi va asigura menţinerea locurilor de muncă atât în cadrul societăţii, cât şi pentru o serie de alte activităţi conexe”.

Soluţia salvatoare, consideră reprezentanţii CE Turceni, este includerea companiei într-una din cele două mari companii care vor rezulta în urma reorganizării sectorului energetic. Potrivit celui mai recent scenariu, CE Turceni este inclus în componenţa primei societăţi, alături de Complexurile Energetice Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), şi trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Vâlcea, SH Slatina şi SH Sibiu. “Noua structură a sistemului energetic va putea susţine financiar implementarea noilor tehnologii curate prin echipamente energetice eficiente şi, deci, va putea asigura, în continuare, locurile de muncă adecvate sectorului minier şi unitatilor termo pe cărbune”, precizează compania.

CE Turceni, cea mai mare centrală pe bază de lignit

Investiţiile producătorului de energie pentru acest an se ridică la aproape 500 milioane lei, fiind direcţionate spre lucrări de mediu şi de modernizare.

În prezent, cărbunele asigură aproape 35% din necesarul mondial de energie şi 18% din consumul energetic al UE, iar România are o capacitate de producţie dublă faţă de consum, mai mult de jumătate din producţia de energie fiind asigurată de centralele termoelectrice.

Complexul Energetic (CE) Turceni este cea mai mare centrală termică pe bază de lignit din România şi acoperă 12,5%  din energia consumată în sistem. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei.

Înfiinţat în 2003, Complexul Energetic Turceni are o putere totală instalată de 2.310 MW şi trei mine de lignit.

Împreună, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din ţară. 

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: