CE Turceni primeşte ultima tranşă din împrumutul japonez

Complexul Energetic Turceni se pregăteşte să primească ultima tranşă din împrumutul contractat în martie 2005 de la o bancă japoneză, în vederea aplicării unui proiect de reducere a poluării. Guvernul a adoptat ieri o hotărâre de guvern prin care a aprobat schimbarea destinaţiei ultimei tranşe, astfel încât banii să poată fi folosiţi pentru executarea unor lucrări care au costat mai mult decât era prevăzut.

Împrumutul contractat în 2005 de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională a fost folosit pentru montarea a 4 instalaţii de desulfurare gaze arse, respectiv la blocurile energetice nr. 3,4,5 şi 6 cu un randament de minimum 95%. Valoarea împrumutului a fost de 28.746 milioane de yeni japonezi. Ultima tranşă urmează să ajungă la complex, dar pentru asta a fost nevoie de o hotărâre pe care guvernul a luat-o ieri, care permite realocarea unor fonduri, japonezii dându-şi acordul în acest sens. Amendamentul propus nu conduce la majorarea obligaţiilor financiare asumate de România prin Acordul de Împrumut în forma sa iniţială, ci doar permite ca sumele împrumutului să poată fi disponibilizate în funcţie de necesităţile Proiectului.

Astfel, acordul de împrumut prevede în Anexa 2 la Categoria A „Lucrări civile şi echipamente” total sumă alocată 21.629 milioane JPY, din care mai există un disponibil de 423,650 milioane JPY. Având în vedere că acest disponibil nu acoperă cheltuielile necesare derulării contractului menţionat pentru executarea lucrărilor, este necesară realocarea sumei de 2.500 milioane JPY de la Categoria D „Neprevăzute” şi suplimentarea corespunzătoare a Categoriei A „Lucrări civile şi echipamente”, după cum se arată în Nota de fundamentare a hotărârii de guvern. „A fost nevoie de această hotărâre pentru a lua ultima tranşă din banii de la japonezi. Am tras până acum 160 de milioane de euro, mai aveam de luat cam 30 de milioane. Am executat 80 la sută din proiect“, a explicat Graure. Creditul de la japonezi i-a pus pe cei de la Turceni pe lista neagră a FMI, considerând că variaţiile de curs valutar reprezintă pierderi. Graure a mai spus că a transmis deja răspuns în care a spus că nu este nevoie renegocierea creditului, aşa cum ceruse FMI, pentru că este avantajos.

RENEGOCIERE

Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, consideră că împrumutul contractat cu Banca Japoneză a fost unul extrem de avantajos, mai ales că dobânda este de doar 0,75%. Cu toate acestea, FMI a solicitat complexului renegocierea acestui credit, din cauza căruia unitatea a intrat în monitorizarea Fondului. Graure este de părere că renegocierea nu este necesară.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: