Localnicii din Rovinari reclamă zgomotul de la termocentrală

Autorităţile de mediu anunţă că în ultima perioadă au primit numeroase sesizări de la cetăţenii din Rovinari legate de disconfortul creat de termocentrala din oraş. Oamenii spun că zgomotul depăşeşte limita admisă, de 65 de decibeli, afectate fiind locuinţele din care sunt amenajate pe un deal din apropiere. Conducerea termocentralei spune că în prezent caută soluţii pentru remedierea acestui disconfort.

Conducerea Gărzii de Mediu Gorj spune că cei de la termocentrala Rovinari au luat măsurile necesare astfel încât să nu fie probleme legate de zgomot. Anul trecut a fost realizat şi un gard fonoabsorbant tocmai pentru a limita propagarea zgomotului la gospodăriile din zonă. Chiar şi aşa, unii locuitori din vecinătate spun că sunt deranjaţi de zgomotul produs de coşurile termocentralei şi au sesizat Garda de Mediu Gorj.

Şeful Gărzii de Mediu spune că au fost efectuate măsurători în zonă şi că în anumite perioade de timp se înregistrează depăşiri ale nivelului zgomotului la gospodăriile care au fost ridicate la o cotă mai înaltă, unde zgomotul se propagă mai intens de la coşurile termocentralei. Comisarul şef Gheorghe Sanda spune că a cerut conducerii CE Oltenia să ia măsuri pentru reducerea nivelului zgomotului. "Limita admisă la gardul care împrejmuieşte termocentrala este de 65 de decibeli. Valorile limită sunt respectate. Faptul că anumite gospodării sunt la o cotă superioară, deci pe un deal, acolo se propagă mai multe unde sonore de la diverse surse, lucru ce conduce la o uşoară depăşire de câţiva decibeli, 2, 3, 5, în funcţie de caz, dar şi de perioada de măsurare. Influenţează foarte mult şi vegetaţia. Iarna, când vegetaţia este moartă, se constată o uşoară creştere a zgomotului. În general sesizările din zona Rovinari vizează cam toate acest aspect, al zgomotului. Am primit până acum peste 10-15 sesizări din zonă. În anii anteriori nu a existat un număr atât de mare de sesizări. Am convenit cu responsabilii din cadrul CE Oltenia, respectiv ai Termocentralei Rovinari, să găsească şi alte soluţii pentru diminuarea zgomotului", a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.   

Cei din conducerea CE Oltenia spun că vor încerca să găsească o soluţie tehnică pentru a reduce zgomotul produs de coşurile termocentralei şi că, în situaţia în care nu vor reuşi să reducă nivelul zgomotului, iau în considerare şi posibilitatea exproprierii terenurilor din zonă. "Zgomot nu este întotdeauna, este vorba şi de dealul de propagare. Suntem conform legii, şi cu autorizaţia de mediu şi cu măsurătorile de zgomot care s-au făcut la incintă, pe contur. Corespund, sunt în limita a 65 de decibeli pe tot conturul dinspre satul care este aproape acolo (...) Asta nu ne face să stăm cu mâinile în sân. Orice soluţie plauzibilă, tehnic, bună, care ar putea să contribuie la ameliorare, sigur că o luăm în calcul. Dacă situaţia persistă şi nu se ajunge la un rezultat, sau dacă eşti undeva pe muchie, 64 de decibeli, 63, vorbesc de zona perimetrală, la un metru de gardul care înconjoară centrala şi grădina omului, sigur că poate să se ajungă la un moment dat şi la exproprieri. Nu zic că s-a decis sau că a luat cineva în calcul, dar poate fi şi asta", a spus Ioan Pisc, director în cadrul CE Oltenia.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: