Taxă pentru târgujienii care nu au contract de salubritate

Câteva sute de cetăţeni din Târgu Jiu sunt buni de plată asta după ce au refuzat să încheie un contract de salubrizare cu firma Polaris, operatorul de la nivelul municipiului. Autorităţile din Târgu Jiu pregătesc o taxă specială pentru cei care nu se vor pune în legalitate, aceştia urmând să plătească direct la primărie o sumă ce poate fi cu până la 30% mai mare faţă de cea practicată de operator. O lege aprobată la mijlocului anului trecut stabileşte clar obligaţiile administraţiilor locale în astfel de situaţii.

Administraţiile locale sunt obligate prin lege să ia măsuri faţă de cetăţenii care nu încheie contract de salubrizare cu o firmă specializată, dar care beneficiază de acest serviciu. Conform legii 99 din iulie 2014 primăriile trebuie să instituie taxe speciale în condiţiile legii şi să deconteze lunar operatorului direct din bugetul local contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract. Conform directorului societăţii Polaris, care asigură salubrizarea în Târgu Jiu şi localităţile componente, câteva sute de cetăţeni din municipiu nu au în prezent contract încheiat deşi li se ridică săptămânal gunoiul de la poartă. "Cu părere de rău putem spune că mai există cetăţeni care nu au dorit să încheie contract de salubrizare la nivelul municipiului Târgu Jiu. Dumnealor, când vor merge să-şi achite impozitele către primărie vor achita şi această taxă de salubrizare. Modul de încasare sau modul de calcul îl stabileşte primăria prin Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. Sunt destule gospodării la nivelul municipiului, chiar am făcut o situaţie pe fiecare stradă. În zona Ecaterina Teodoriu avem cel puţin 30 de gospodării care nu au contract. Oamenii scot la poartă pubelele, refuză să plătească serviciul pe considerentul că li se pare anormal să plătească, sau, mai nou, se unesc cu vecinul şi plătesc un singur contract. La nivelul municipiului avem vreo 500-600 de gospodării fără contracte de salubrizare", a declarat Luis Popa, administratorul Polaris.  

Ionescu: Taxa specială va fi cu 20-30% mai mare

Autorităţile locale din Târgu Jiu spun că vor adopta prin şedinţă de Consiliu Local cuantumul taxei speciale ce va fi percepută celor care se va dovedi că nu au contract de salubrizare dar care beneficiază de aceste servicii. Astfel de situaţii sunt întâlnite în special la cei care locuiesc la casă. Cei care plătesc direct la operator scot din buzunar aproximativ 5 lei/ lună/ persoană. Administraţia va stabili o taxă mult mai mare. "Urmează să stabilim taxa. Fiecare trebuie să-şi plătească serviciul respectiv. Taxa va fi mai mare decât dacă ar plăti la operator. Se va stabili o taxă ce poate fi mai mare cu 20-30%. Până la urmă, atâta timp cât li se oferă condiţii să încheie un contract şi nu vor, trebuie luată o măsură de conştientizare. Legea trebuie respectată", a precizat Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: