Cele mai deficitare meserii din minerit și energie

Complexul Energetic Oltenia reușește tot mai greu să găsească specialiștii de care are nevoie în producție. Cel mai rău stă la capitolul „excavatoriști”. În curând, probleme vor fi și pentru angajarea electricienilor ori lăcătușilor. O firmă își dorește să vină în Gorj și să organizeze cursuri de reconversie a forței de muncă pentru cei care vor să prindă un job la viitoarele parcuri fotovoltaice ori la centralele pe gaze.

Daniel Burlan, managerul companiei energetice, a explicat că problema cea mai acută este în privința excavatoriștilor. Cu greu mai găsește compania specialiști, iar cei angajați sunt tot mai puțini. În plus, nicăieri în țară nu se mai pregătesc oameni pentru această meserie.

“Avem un deficit de personal în multe categorii de salariați. Excavatoristul este meseria care e deficitară. Electricieni lipsesc. Pe noile certificate de calificare, pe care le obțin absolvenții de liceu, nu mai scrie electrician, scrie tehnician în mașini, automatizări. Va deveni, într-o perioadă scurtă, și această meserie deficitară. Pentru lăcătuși încă avem posibilitatea să facem cursuri de calificare, pentru excavatorist încă nu am identificat. A fost o singură firmă care califica, undeva pe la Reșița. Nu mai există”, a explicat Daniel Burlan, la Tele3.

Acesta a adăugat că o firmă este dornică să pregătească gorjenii să poată lucra în viitoarele parcuri fotovoltaice ori la termocentralele pe gaz. Totul este însă la stadiul de discuție. „Am stat de vorbă cu cineva vrea să deschidă o școală în Gorj pentru a face cursuri de reconversie a forței de muncă, inclusiv pentru utilajele mari, parcuri fotovoltaice, centrale pe gaz”, a mai declarat Burlan.

Vizualizări: 4,990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: