Cele trei clase tăiate la licee din Târgu Jiu, puse înapoi după scandalul făcut de primar

Scandal între Primăria Târgu Jiu și Inspectoratul Școlar Județean Gorj din cauza desființării a trei clase de liceu la unități de prestigiu din oraș. Este vorba de clase la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Liceul Teologic ”Sfântul Nicodim”. Primarul Marcel Romanescu spune că nu va accepta aceste reduceri, în timp ce Inspectoratul Școlar îi transmite că s-a ajuns aici din cauză că autoritățile locale s-au încăpățânat să păstreze în rețeaua școlară licee cu o clasă, astfel că s-a tăiat de la liceele cu multe clase. Spre finalul zilei, Romanescu a anunțat că a fost contactat de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care i-a dat asigurări că se renunță la desființarea celor trei clase.

Primarul Marcel Romanescu a cerut să fie reanalizată această situație: „De două zile încerc să găsesc înțelegere la Inspectoratul Școlar în privința reducerii numărului de clase la Târgu Jiu. Din cele patru clase de a IX-a care au fost reduse la nivelul învățământului liceal din Gorj, trei sunt la liceele din Târgu Jiu și nu la orice licee. Vorbesc aici de Colegiul Economic, Colegiul Spiru Haret și Liceul Teologic. Îi rog pe cei de la Inspectoratul Școlar să reanalizeze această situație pentru că vorbim de trei dintre liceele de referință ale municipiului Târgu Jiu”.

Romanescu a explicat că nu înțelege criteriile după care s-a făcut această reorganizare și a solicitat să fie regândită această structură. „Mi se pare inadmisibil ca, la Târgu Jiu, unde cred că discutăm totuși de un număr mare de elevi se reduc trei clase și, în întreg județul, o singură clasă. Dacă mă raportez la populația școlară, la populația acestui județ, este inadmisibil ca, la Târgu Jiu, astăzi, să avem cu trei clase mai puțin decât am avut anul trecut”, a mai spus primarul Marcel Romanescu.

„Dacă domnul primar ar fi făcut ce ar fi trebuit...”

În replică, Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general al Inspectoratul Școlar Gorj, a transmis că primarul ar fi de vină pentru această situație: „Dacă domnul primar ar fi făcut până acum ceea ce ar fi trebuit nu ajungeam să avem câte o clasă pe nivel la liceele tehnologice și dacă tai o clasă de liceu, domnul primar trebuie să scrie că am desființat un liceu și înseamnă că am intrat în rețeaua școlară, am încălcat legea. Și atunci, ca să nu tai la ăia care au o singură clasă, că n-am făcut eu planul ăsta, am tăiat acolo unde erau șase clase. Logic! Rețeaua școlară a fost aprobată și de Primărie. Dacă eu tai o clasă acolo unde este una singură de liceu și dispare liceul, am încălcat legea, adică eu desființez un liceu, ceea ce este ilegal”.

Mrejeru pune toate aceste declarații pe seama războaielor politice și susține că nu se va reveni asupra acestor modificări: „Acolo unde au fost tăiate clasele nu sunt probleme în ceea ce privește personalul. Sunt doar orgolii politice! Domnul primar ar trebui să aibă mai multe informații atunci când face declarații politice pentru că dumnealui se lovește. E un bumerang! Cred că nu a înțeles că dacă eu tai o clasă de liceu, dumnealui a desființat un liceu”.

Spre seară, primarul Romanescu a anunțat pe pagina de socializare că problema a fost rezolvată. “Nu se desființează clase la liceele din Târgu Jiu. După conferința de presă de astăzi, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, m-a contactat telefonic și mi-a confirmat acest lucru. În cadrul conferinței anunțasem că nu pot accepta ca cele trei unități de învățământ – Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Liceul Teologic ”Sfântul Nicodim” – să fie afectate de aceste reduceri. În ciuda opoziției venite din partea Inspectoratului Școlar, din toamnă vom avea același număr de clase, ceea ce era și normal din moment ce unitățile de învățământ liceal târgujiene se bucură de apreciere și nu au dus lipsă de elevi. Am primit asigurări în acest sens din partea ministerului și sper să nu mai avem alte discuții pe această temă. Îi anunț pe părinți și elevi că pot sta liniștiți. La Târgu Jiu se schimbă doar condițiile în care învață elevii. Unitățile de învățământ vor primi în continuare fonduri consistente pentru investiții, în așa fel încât să avem un act educațional de calitate”, a scris primarul pe pagina de socializare.

O a patra clasă urma a fi tăiată la liceul din Târgu Cărbunești, dar și aici s-a revenit asupra deciziei.

Vizualizări: 2,571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: