Celebra Paula Iacob, amendată de judecătorii gorjeni

Magistraţii Tribunalului Gorj s-au văzut nevoiţi ieri să ia o decizie la care apelează destul de rar pentru a pune „pe roate” un proces aflat pe rol, doi dintre avocaţii care ar fi trebuit să pledeze în dosarul foştilor directori de la EM Petrila fiind amendaţi pentru că au lipsit şi, astfel, procedurile au fost date peste cap, iar ziua de ieri a trecut doar în favoarea clientului celor absenţi.

Avocaţii Paula Iacob şi Daniel Ionaşcu sunt cei care au fost amendaţi cu câte 3000 de lei fiecare, pentru că au absentat nejustificat de la proces. Ei îl apără pe fostul şef al Exploatării Miniere Petrila, Aurelian Necula, acuzat de moartea a 13 mineri şi rănirea altor 12 în cele două explozii produse pe 15 noiembrie 2008.

Acesta a angajat-o pe Iacob la începutul anului după ce, anterior, Judecătoria Târgu Jiu şi Tribunalul Gorj deciseseră ca el să facă puşcărie.

Iacob i-a obţinut la Curtea de Apel Craiova rejudecarea dosarului, dar, ulterior, nu a mai avut timp să vină la fiecare termen al procesului de la Târgu Jiu. Paula Iacob este ajutată în acest proces de Daniel Ionaşcu, acesta fiind prezent la termenul de acum două săptămâni, când a recuzat completul de judecători, cererea fiindu-i respinsă însă. Magistraţii au fixat atunci data de 8 octombrie pentru reluarea procesului, Ionaşcu absentând însă la acest termen. Absenţa celor doi avocaţi ai lui Necula a blocat din nou audierea martorilor citaţi pentru acest termen, în sală fiind prezenţi din nou degeaba foştii directori ai Companiei Naţionale a Huilei Petroşani Daniel Surulescu şi Constantin Jujan, precum şi şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Ileana Boldea. Toţi trei au fost rugaţi „respectuos” de către preşedintele completului de judecători să vină la termenul următor în speranţa că nu vor mai face drumul în zadar şi procedurile vor fi complete pentru a putea fi audiaţi.

Învinuiţi de ucidere din culpă

Următorul termen din proces a fost fixat pentru 19 octombrie, deşi, conform procedurilor, el trebuia să aibă loc pe 22 octombrie. Judecata a fost decalată întrucât avocaţii altor doi inculpaţi din proces au anunţat că pe 22 octombrie vor lipsi ei. Aceştia au solicitat un termen de judecată ulterior datei de 22 octombrie, însă magistraţii au decis să devanseze procesul, în care amânările din motive procedurale au blocat de mai multe săptămâni audierea martorilor. Procesul celor trei foşti directori ai EM Petrila a început la Judecătoria Petroşani, însă aceştia au solicitat strămutarea dosarului şi, astfel, judecarea lor s-a mutat în judeţul Gorj, la Judecătoria Târgu Jiu.

Pe parcursul procesului avocaţii celor trei inculpaţi au avut mai multe dispute cu judecătorii gorjeni, în timpul derulării procesului la Judecătoria Târgu Jiu preşedintele de şedinţă fiind nevoit şi el să le atragă atenţia apărătorilor să nu se comporte "ca şi cum ar fi la Judecătoria Petroşani", recomandându-le să păstreze ordinea şi liniştea în sala de judecată. În acest dosar, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră de la Petrila sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de nerespectarea măsurilor de protecţia muncii.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: