„Centru de sănătate mintală” pentru copii

Peste 100 de copii cu vârste între 3 şi 5 ani, cu predispoziţie spre dezvoltarea unor tulburări mintale au primi sprijin pentru recuperare în cadrul unui proiect derulat de Fundaţia “S.O.S. Copiii Gorjului”.

Activităţile prevăzute în cadrul proiectului intitulat „Centru Comunitar Independent de Sănătate Mintală pentru Copii” au avut loc în perioada 01.12.2008 - 30.11.2009. Valoarea totală a  proiectului inclus în Programul PHARE Dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală a fost de 73.409 euro, dintre care reprezentanţii Fundaţiei au trebuit să suporte doar 10%.

Maria Tomescu, coordonatorul proiectului, spune că este foarte important ca orice tulburare  emoţională în comportamentul copiilor să fie observată şi tratată din timp, pentru ca afecţiunile să nu se agraveze: „Noi am efectuat un studiu în toate grădiniţele din municipiul Târgu-Jiu, având ca grup ţintă 1184 de copii, pe care i-am evaluat cu bateria de teste psihologice pentru a vedea dacă riscă să dezvolte comportamente negative. De asemenea, părinţii lor au aflat care sunt etapele dezvoltării normale a copilului, ce tulburări mentale pot apărea la vârsta preşcolară şi care sunt posibilii factori de risc. Ca urmare a celor 25 de activităţi derulate, s-au obţinut rezultate satisfăcătoare pentru toţi cei 105 de copii vizaţi, pentru că au fost reduse deficitele în dezvoltare competenţelor emoţionale ale copiilor, dar au fost ameliorate şi tulburările disfuncţionale existente.

Sprijinul familiei, esenţial pentru recuperarea copiilor

Rolul familiei este vital pentru recuperarea copiilor, astfel că şi cele 66 de familii ale preşcolarilor din grupul ţintă au fost consiliate pentru a-şi îmbunătăţi relaţia cu micuţii. „Toate tulburările apar ca urmare a problemelor existente în familie, fie că părinţii sunt despărţiţi, fie că au un nivel material şi educaţional scăzut”. Şi educatoarele care se ocupă în mod direct de copii au fost instruite în cadrul programului. Astfel, 111 de persoane şi-au completat informaţiile profesionale, pe care le vor putea folosi şi pentru copiii din alte generaţii care le vor trece prin mână. Cele mai frecvente tipuri de comportament atipic sunt cel hiperkinetic, opozant şi agresiv.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: