Centura Târgu Jiului, gata la anul… au crescut prețurile cu 400%

Un nou termen pentru finalizarea centurii din Târgu Jiu. Constructorul anunță că de la jumătatea anului viitor se va putea circula pe varianta ocolitoare a municipiului. Lucrările ar fi trebuit să fie gata din 2016, dar blocajele s-au ținut lanț pe șantier. Acum firma care se ocupă de lucrări așteaptă fonduri în plus ca să toarne asfalt. Unele materiale de construcții s-au scumpit chiar și cu 400% în această perioadă. 


Drumul este pregătit să fie asfaltat în câteva puncte, dar încă nu se poate turna asfalt. Constructorul așteaptă să primească bani în plus după ce Guvernul a dat ordonanța prin care se aloca fonduri firmelor care fac lucrări publice ca să compenseze scumpirile la materiale. 


Fierul, de exemplu, susține constructorul centurii, s-a scumpit și de patru ori în ultima perioadă. Si nu sunt singurele scumpiri. "Este un șantier funcțional. Se lucrează la maxim de capacitate. Problemele sunt din cauza creșterilor prețurilor materialelor de construcții atât în mixturi asfaltice, dar și în betoane, prefabricate pe care trebuie să le achiziționăm. Această creștere spectaculoasă a prețurilor a afectat și sectorul construcțiilor destul de mult. Prețul fierului crescuse, la un moment dat, cu 400%, acum s-a mai diminuat puțin. Este undeva de trei ori creșterea de preț. Asta duce la imposibilitatea utilizării în acest moment a acestor materiale fără o actualizare a indicelui de prețuri în conformitate cu ordonanța 64 care a fost deja emisă", a declarat Sorin Georgescu, reprezentant al firmei Secol, cea care se ocupă de lucrările de pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu.


S-a avansat cu încetinitorul 


Lucrările la centură au început în 2014. Ar fi trebuit să fie gata în 2016, dar suntem în 2022 și încă se lucrează pe șantier. Lucrările au fost blocate ba în instanță din cauza exproprierilor, ba din cauza unor greșeli din proiect astfel ca primul constructor, cei de la Collini, și-au luat utilajele și au plecat după ce au executat aproape 40% din lucrări. 


Compania de Drumuri a făcut o nouă licitație și a atribuit restul de lucrări celor de la Secol. Valoarea lucrărilor este de peste 200 de milioane de lei. "S-au perpetuat problemele. Am avut probleme cu exproprierile, cu mutarea unor stâlpi de înaltă tensiune. Am fost tot timpul forțați să ne recalibrăm și să căutăm să găsim soluții pentru lucruri la care nu ne așteptam", a mai spus prefectul județului Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 2,803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: