CEO, 200 de milioane de lei pentru certificate de poluare

Complexul Energetic Oltenia a cheltuit, în primele 6 luni, certificate verzi şi de carbon de aproximativ 200 de milioane de lei. Certificatele verzi este forma prin care Guvernul ajută producătorii de energie din surse regenerabile, iar unul costă între 27 şi 57 de euro. Un certificat carbon se vinde cu 4, 5 euro. Ambele sunt plătite de producătorii poluatori, dar ajung şi în facturile populaţiei.

 Numărul de certificate verzi este stabilit in funcţie de energia vândută şi de energia consumată pentru extracţia cărbunelui in vederea producerii energiei electrice. “Deşi, conform legislaţiei, producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic, energia utilizata de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui nu este considerata consum propriu tehnologic. Marii consumatori de energie din România, cu excepţia CE Oltenia, au fost scutiţi de la achiziţia unei cantităţi considerabile de certificate verzi, iar CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina si ArcelorMittal Galaţi”, susţine CE Oltenia.  

Cota de certificate verzi a ajuns la 32%, deşi conform prevederilor iniţiale ale Legii nr.220/2008, cota obligatorie de certificate verzi ar fi trebuit sa ajungea la 10,8% in 2015 şi la 16,8% in 2020.

De asemenea, un certificat carbon corespunde, cu aproximaţie, dioxidul de carbon emis de un Mwh de energie produsă. Până la finalul anului, CE Oltenia va avea de cumpărat peste 12 milioane de certificate, judecând după energia produsă. La 6 luni, producţia este de 6 TWh. Un astfel de certificat carbon este 4, 5 euro. Un certificat verde costă între 20 şi 50 de euro. 

Vizualizări: 693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: