Cinci candidaţi în bătălia pentru un post de director la CEO. Cine sunt!

Cinci angajaţi de la CE Oltenia candidează pentru postul de director de Resurse Umane, unul dintre cele mai importante din companie, postul cel mai important pentru cei 15 mii de mineri şi energeticieni. Dintre aceştia, doi sunt contestaţi de sindicate, iar alţi doi provin chiar din sindicate. Interviurile au fost miercuri, iar cei cinci au răspuns întrebărilor puse de directorii Ionel Ilie, Daniel Antonie şi Ovidiu Bălăcescu. Cei cinci sunt Marin Golea, lider la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), Corneliu Gârjoabă, lider de sindicat şi fost director de Resurse Umane la Turceni, Valentina Trofin, fost şefă de la Resurse Umane, Sorin Olaru, adjunctul de la Resurse Umane, şi Isabela Popa, şefa de la Formare Profesională.

Concursul pentru şefia Direcţiei de Resurse Umane de la CE Oltenia a avut loc miercuri. Dosarele vor fi înainte Consiliului de Supraveghere, deşi numirea unui director din companie este atributul Directoratului. Postul a devenit vacant după demisia Petrei Pătraşcu, aceasta rezistând doar câteva luni la CE Oltenia. De atunci, conducerea a fost asigurată de directorul adjunct Sorin Olaru. Şi el este unul din cei cinci care şi-au depus dosarul.

Cinci candidaţi

Doi dintre cei cinci, Isabela Popa şi Valentina Trofin, sunt contestaţi de sindicate. Sindicalistul Constantin Mitrescu a declarat că i-a cerut directorului Ionel Ilie să nu-i selecteze pe cei doi pentru că nu corespund criteriilor. Popa ar fi şefa organizaţiei de femei a PSD Motru, promovată la CEO în vremea mandatului lui Laurenţiu Ciurel, iar Trofin este cea care nu a respectat criteriile de acordare a claselor de salarizare. Un raport al CEO arată că 80% din cei care au primit bani nu i-au primit pe criteriile stabilite, ci în funcţie de sindicat, partide sau rudenie. ”Am intervenit la directorul Ilie şi am spus ca doi dintre cei candidaţi să nu accepte dosarul, să nu-l trimită mai departe, pentru că încalcă flagrant ce a spus Ministerul. Doamna Popa, promovată de Laurenţiu Ciurel, este preşedinta organizaţiei de femeie a PSD Motru. Iar Trofin a participat activ la promovarea pe criterii politice, sindicale, lucru dovedit prin raportul Corpului de Control al CE Oltenia”, a declarat Mitrescu.

Gîrjoabă: Am CV cel mai bogat

Printre candidaţi este şi Corneliu Gârjoabă. Şi el contestă cele două candidaturi. Despre Popa spune că nu respectă cerinţele din anunţul de concurs, în sensul că nu are vechimea necesară, iar despre Trofin că a făcut greşeli majore pe vremea cât a fost director. Gârjoabă spune că el este cel mai pregătit pentru acest post, fiind în urmă cu mulţi ani director de resurse umane la Turceni. “Am fost primul care s-a înscris. Sunt cinci candidaţi. Am CV cel mai bogat dintre toţi. A fost interviul, am răspuns la toate întrebările care mi s-au pus. M-au întrebat despre resurse umane, despre planul de concediere, probleme de organizare, normative de personal, eficienţă. Bineînţeles că eu având atâta experienţă, interviul nu a fost o prolemă pentru mine. Aştept rezultatele”.

Mitrescu: Golea este corect

Gârjoabă nu este singurul sindicalist intrat în luptă. Marin Golea este lider al FNME este şi el contestat de o parte din sindicalişti. Constantin Creţan pune că acesta este electrician la bază şi că a făcut facultatea târziu: „L-am avut în subordinea mea ca electrician, îmi ducea plasa cu scule la minerit. A terminat o facultate particulară la Herculane, la aproape 50 de ani şi s-a jigodit. Nu cred că va face faţă pe un asemenea post, de o importanţă aşa de mare. Mai mult, la capitolul integritate este zero, a fost implicat în toate afacerile lui Marin Condescu, pe care acesta le-a făcut în mişcarea sindicală cu societăţile, cu firma de bilete de odihnă şi tratament. Nu este pregătit pentru un astfel de post. Domnul Golea nu era bun nici ca electrician, era mediocru”. În apărarea lui Golea sare Mitrescu. “Golea e mult mai bun decât Trofin, Pătraşcu, Olaru. Îl atacă că, vezi Doamne, a fost electrician şi a făcut la 40 de ani facultatea. Păi electrician e şi Olaru şi a făcut acum 7-8 ani facultatea. Golea e un băiat isteţ, cunoaşte problema în ansamblu, a fost şeful comisiei de negociere. E un om mult mai corect. Uitaţi exemplul lui Trofin, care deşi comisiile mixte sindicate şi administraţia au stabilit nişte criterii de promovare a salariaţilor, doamna Trofin nu le-a pus în practică. Păi cum mai vrea să fie director la Resurse Umane? Am spus şi la minister treaba asta, am făcut referire la acest raport. Şi ministerul a spus nu se mai poate ca cei care au făcut greşeli de asemenea factură să mai acceseze o asemenea funcţie”, a declarat Mitrescu. Constantin Creţan spune că nu poate fi comparat cu Olaru, şi el pre vremuri electrician. “Nu-l putem compara pe Golea cu domnul Olaru care a plecat de jos, de la munca de jos, din electrician a ajuns un bun jurist, iar după aceea a ajuns la resurse umane. Domnul Olaru este un om bine pregătit, e diferenţă între cei doi ca de la cer la pământ”. Rezultatele se vor da, probabil, la începutul lui septembrie. “E unul dintre cei mai slab pregătiți electricieni, din cei pe care i-am cunoscut eu, este paralel. Este un pensionar, care nu are ce să caute în mișcarea sindicală”, a reacționat şi liderul FNME.

Vizualizări: 9,697

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: