CEO dă două prime în primăvară. Una o ia statul!

Salariaţii Complexului Energetic Oltenia vor primi în următoarele luni două prime, cea de Paşte şi cea de combustibil. În buzunarele minerilor şi energeticienilor va ajunge doar una, asta pentru că prima de Paşte se impozitează cu 45%.

Prima de Paşte stabilită de comun acord de administraţie şi sindicate este de 1100 lei, însă aproape jumătate din bani vor merge în bugetul statului, fiind impozitată cu 45%. Sindicaliştii şi-ar fi dorit ca această primă să fie acordată în luna mai, astfel încât salariaţii să nu piardă atât de mult, însă acest lucru nu a fost posibil.

„În săptămâna 2-5 aprilie se dau tichetele de Paşte, 1100 lei. Sindicatele au cerut ca aceste tichete să se dea de 1 mai, după 10 aprilie, după Paşte. După discuţiile din teritoriu, au stabilit să se dea înainte de Paşte. Dându-le înainte de Paşte, au altă caracteristică. Dacă se dădeau înainte de 1 mai se impozitau doar cu 10%, conform Codului Fiscal. Dându-se de Paşte, se impozitează cu 45%. Adică 1100 îi dă omului acum, dar la lichidarea lunii aprilie o să îi oprească în jur de 500 de lei din aceste tichete”, a explicat Ion Ruşeţ, consilierul directorului general al CE Oltenia.

Pentru a mai elimina din efectul impozitării primei de Paşte, sindicatele şi administraţia au convenit ca minerii şi energeticienii să primească cota de combustibil în prima decadă a lunii mai. Aceasta are o valoare de 600 de lei şi se impozitează doar cu 10%. Astfel, din cele două prime, practic, salaraţii CE Oltenia vor încasa doar una, echivalentă cu cea mai mare, cea de Paşte. „Tichete de combustibil vor lua toţi salariaţii, iar în luna mai se va întâlni comisia mixtă şi va face un regulament. Salariaţii pot să cumpere cărbune, adică vor cumpăra cărbune cu bani. Tichetele se dau la toată lumea. Cine vrea să cumpere cărbune, cumpără, cine nu, nu”, a mai spus Ion Ruşeţ.

Prin regulament se va stabili preţul pe care îl vor plăti angajaţii CE Oltenia pentru cărbunele pe care îl vor cumpăra de la locul de muncă. Se va decide şi dacă vor avea posibilitatea să plătească în rate cărbunele cumpărat de la CE Oltenia, cu reţineri pe statul de salariu.

Vizualizări: 12,145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: