Minerii îşi câştigă pensiile în instanţă

Foştii mineri din Gorj şi Hunedoara s-au organizat într-o asociaţie care îi ajută să îşi câştige pensii mai mari în instanţă. Iniţiativa a pornit de la foştii mineri din Valea Jiului, dar zeci de ortaci de-ai lor din Gorj au aderat la iniţiativă. Mai mulţi mineri au câştigat în primă instanţă, judecătorii stabilind obligaţia Casei de Pensii de a recalcula pensiile celor care au avut grupă de muncă.

Ioan Danciu ş Ioan Duna sunt doi dintre pensionarii din minerit care au avut câştig de cauză zilele trecute, la Judecătoria Deva. Instanţa a obligat Casa de Pensii să „emită reclamantului o decizie de recalculare a drepturilor de pensie prin care să acorde majorarea cu 50% a punctajului anual realizat pentru întreaga perioadă de activitate desfăşurată în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale - subteran şi să determine punctajul mediu anual cu utilizarea stagiului complet de cotizare de 20 de ani, începând cu data de 01.01.2016. Obligă pe pârâtă să plătească reclamantului diferenţele de pensie astfel rezultate, începând cu aceeaşi dată”.

Următoarea întrunire a asociaţiei este miercuri. „Vă aşteptăm în Amfiteatrul 101 al Universităţii din Petroşani, miercuri, 28.03.2018. Vă ajutăm cu toate documentele pentru instanţă. Prietenii mei, care aveţi părinţi, rude, vecini, faceţi un bine, ajutaţi şi informaţi despre demersul Asociaţiei Seniorilor 2016 - Valea Jiului. Este atât de uşor să faci bine”, arată organizatorii pe pagina de socializare.

Actuala legislaţie a creat o discriminare între cei care au ieşit la pensie înainte de anul 2011 şi cei care au ieşit la pensie după 2011, având aceeaşi vechime, contribuţii şi condiţii egale de muncă, doar că primesc pensii diferite. Chiar dacă au avut aceleaşi criterii şi condiţii, cei de dinainte de 2011 primesc pensii mai mici decât cei ieşiţi la pensie după 2011. „Mineri suntem toţi şi cei care ies azi, şi cei care au ieşit până în 2010. Mi se pare corect la muncă egală, pensie egală”, a spus unul dintre minerii care au apelat la instanţă.

Vizualizări: 6,224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: