CEO, după Ciurel

Ministrul Energiei a vorbit despre un posibil faliment al Complexului Energetic Hunedoara. Cu privire la Complexul Oltenia încă nu a fost rostit cuvântul, dar riscul este unul real. Pierderile de 150 de milioane de euro din 2014 nu au fost nici pe departe recuperate în 2015. Unii spun chiar că pierderile din 2015 sunt tot cam la acelaşi nivel, dar actuala conducere a companiei nu vrea să dea cifre până în ianuarie, lăsându-l astfel pe fostul director Ciurel să acrediteze ideea că el a lăsat compania pe profit.

Complexul Energetic Oltenia nu poate rezista pe piaţă în actuala configuraţie. Piaţa de energie este redusă, cumpărătorii de cărbune gen RAAN, CET-uri au intrat în faliment lăsând datorii uriaşe, achiziţia termocentralei de la Brăila s-a dovedit o gaură neagră, certificatele de carbon se scumpesc şi aşa mai departe. Ciurel nu a început programul de restructurare în 2012, aşa cum s-a angajat, că era an electoral. A amânat unele decizii pe 2015, când a dat afară două mii de oameni. Nu era mai bine să reducă 600 pe an, aşa cum îşi planificase? Dacă Ciurel făcea o restructurare transparentă, pe criterii corecte, ar fi avut nu o susţinere totală, dar oricum destul de largă. El a vrut însă să distrugă mişcarea sindicală, să se răzbune pe unii care îl dăduseră cândva afară din postul de director, a trebuit să dea energie la Oltchim că îi cerea Ponta, să alimenteze Craiova cu energie termică pentru a nu supăra primăriţa PSD, să ia grupurile de la Brăila că aşa a vrut baronul Bunea Stancu. Plus o serie de angajări marca PSD, în plin proces de restructurare.

Acum, CE Oltenia are un director interimar care teoretic nu are miză politică. Care a reuşit, spre deosebire de Ciurel, să aibă un dialog civilizat cu sindicatele. Dar care are în administrare o companie cu mari probleme financiare, în care cei din fosta conducere au tot interesul să cultive conflicte, în speranţa că se vor întoarce ei la butoane. În ianuarie 2015, ieşeau în stradă sindicatele din FNME. În 2016, anul începe cu protestele celor de la SMEO. Şi unii, şi alţii se acuzau/acuză de alte interese decât cele ale minerilor şi energeticienilor. Sindicatele au tot dreptul să îşi ceară drepturile în stradă. În actuala conjunctură însă, este mult mai important ca administraţia CE Oltenia să spună adevărul despre situaţia companiei şi despre restructurarea care urmează. 2016 va fi un an greu pentru mineri şi energeticieni.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: