CEO forează un puţ la Pinoasa, după ce a lăsat sute de localnici fără apă

Cei aproximativ 300 de localnici din Pinoasa au rămas fără nici o sursă de alimentare cu apă din cauza carierei care a excavat până sub pânza freatică. Dacă în urmă cu circa două luni stăteau la coadă cu orele pentru a lua câte o găleată de apă cu viermi, acum oamenii privesc lung la cişmeaua din sat pentru că nu mai curge nici măcar un firicel de apă. După o serie de intervenţii la conducerea Complexului Energetic Oltenia, primarul comunei Câlnic a primit asigurări că până la sfârşitul acestei săptămâni vor fi demarate lucrările de forare a unui puţ, care va asigura apă menajeră.

Primăria comunei Câlnic a făcut o serie de demersuri pentru ca localnicii din Pinoasa să poată avea apă pentru animale şi pentru menaj. Aproximativ 300 de oamenii au rămas fără apă din cauză că lucrările Carierei Pinoasa au avansat până sub pânza freatică. Dacă în urmă cu circa două luni localnicii stăteau la coadă cu orele pentru a lua câte o găleată cu apă cu viermi, acum la cişmeaua din sat nu mai curge nici o picătură. La ultima discuţie pe care au avut-o, de curând, cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, autorităţile comunei Câlnic au primit asigurări că, până la sfârşitul acestei săptămâni, cei din minerit vor demara lucrările de forare a unui puţ. „În momentul de faţă, la cişmeaua din Pinoasa nu mai este apă deloc. Oamenii sunt nevoiţi să care apă cu bidoanele pentru a-şi adăpa animalele şi pentru a se spăla. Sperăm că lucrurile se vor îndrepta în cel mult o lună. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu cei din minerit am primit asigurări că, în câteva zile, vor începe să foreze un puţ pentru locuitorii satului Pinoasa, vitregiţi din cauză că lucrările de excavare au ajuns până sub pânza freatică. Va fi un puţ echipat cu pompă pentru a putea asigura măcar apa necesară menajului şi animalelor”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Câlnic. Forarea unui puţ de către Complexul Energetic Oltenia este singura soluţie pentru ca situaţia localnicilor din Pinoasa să nu mai fie atât de dramatică. Asta pentru că primăria nu poate efectua nici o lucrare întrucât satul Pinoasa figurează ca fiind în curs de demolare de peste 50 de ani. „La Pinoasa este o situaţie deosebită. Oamenii stau cu casele să cadă pe ei şi nu pot să facă vreo renovare întrucât nu se poate obţine autorizaţie de construcţie. Nici primăria şi nici oamenii nu pot obţine autorizaţii nici măcar pentru a face fântâni. De peste 50 de ani, oamenii aşteaptă să fie strămutaţi, însă până acum nu s-a întâmplat nimic în acest sens”, a mai precizat primarul Dumitru Vulpe.

REVOLTĂ

Localnicii sunt revoltaţi pe conducerea CEO şi spun că forarea puţului trebuia să fie făcută mai demult întrucât au trimis memorii şi au discutat cu cei din minerit. „Nu ne-am gândit vreodată că vom răbda de sete. Cişmeaua asta este din 1923, iar apă curgea prin trei ţevi deodată. Aici se spălau rufele, se adăpau animale, iar oamenii aveau apă de băut. Din cauză că mina a excavat până sub pânza freatică, nu mai curge deloc. Avem fântâni, dar multe au secat, unde mai este apă nici de acolo nu se poate consuma întrucât este galbenă la culoare din cauză că atinge stratul de cărbune. Am trimis memorii, am discutat cu cei din minerit, dar ei căutau soluţii mai puţin costisitoare”, a precizat un localnic.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: