CEO plătește 7 milioane de euro pentru că o lege nu se aplică

Complexul Energetic Oltenia este obligat să cumpere anual certificate verzi de 7 milioane de euro, se arată într-un răspuns al companiei pentru ziarul Pandurul. “Pentru trimestrul I al acestui an, CE Oltenia a achizitionat cota de certificate verzi aferentă”, mai menționează compania.

Parlamentarii gorjeni s-au lăudat anul trecut cu legea prin care Complexul Energetic Oltenia a fost scutit de plata certificatelor verzi pentru energia consumată în carierele miniere. Potrivit legii, consumul tehnologic este scutit de plata certificatelor verzi, dar la CE Oltenia a fost luat în calcul doar consumul din termocentrale, nu și cel din carierele miniere.

Legea inițiată de parlamentarii PSD Cârciumaru, Iriza și Weber ar fi adus o economie de circa 25 de milioane de lei pe an Complexului Energetic Oltenia. Nu a fost să fie, din cauză că legea nu a intrat în vigoare. Motivul este următoarea prevedere din lege: “Ministerul Energiei notifică Comisiei Europene reglementările cuprinse în prezenta lege. Aplicarea prevederilor prezentei legi și a măsurii de exceptare nou-instituite se realizează după autorizarea sa de către Comisia Europeană”.

Pe lângă certificatele verzi, compania mai plătește și certificate de carbon, aici suma fiind de ordinul sutelor de milioane de euro pe an.

Vizualizări: 3,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: