Cer ministrului Grigorescu să nu avizeze exproprierile pentru Jilț Sud

Mai bine de 20 de proprietari de imobile din perimetrul carierei Jilț Sud au depus o petiție la Ministerul Energiei. Prin acest document cer ministrului Grigorescu să nu avizeze exproprieri de utilitate publică pentru culoarul Jilț Sud. Aceștia au demonstrat cu acte că nu este un blocaj în ceea ce privește negocierile cu administrația și că sunt dispuși să-și dea terenurile și casele în schimbul celor asumate în convențiile încheiate cu administrația în ultimii ani, înțelegeri pe care, spun ei, CE Oltenia nu le respectă, dar în schimb le-a intrat abuziv pe terenuri.

Proprietarii de imobile de la cariera Jilț Sud au făcut front comun și cer ministrului Victor Grigorescu să nu demareze procedurile pentru emiterea unei hotărâri de Guvern astfel încât să fie efectuate exproprieri de utilitate publică și pentru cariera Jilț Sud, la fel cum s-a întâmplat la Jilț Nord. Localnicii din Miculești, Croici și Mătăsari i-au transmis ministrului că CE Oltenia refuză recunoașterea convențiilor încheiate cu ei în perioada 2012-2014 și a angajamentelor pe care și le-a asumat, dar că în schimb avansează abuziv cu excavatoarele pe proprietățile lor. "Din câte știm de la reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia, motivul pentru nerespectarea convențiilor semnate este acela că se așteaptă emiterea unei Hotărâri de Guvern de expropriere pentru lucrări de utilitate publică, similară HG 960/2015 aferentă carierei Jilț Nord", se arată în petiția semnată de 23 de proprietari din comunele Mătăsari și Slivilești.
Aceștia au explicat că prețul de achiziție al terenurilor convenit cu administrația nu depășește 1 euro/mp, dar și că nu refuză înstrăinarea proprietăților lor. Mai mult, i-au transmis că au avut pretenții și la niște angajări, în total 24, fiecare solicitând angajarea în companie a unui membru al familiei, numărul de angajări solicitate fiind în funcție de proprietățile deținute.
Ca să-și întărească punctul de vedere, proprietarii de imobile au atașat petiției înaintată ministrului Grigorescu și o convenție semnată cu cei din companie prin care reiese că au ajuns la o înțelegere privind cedarea terenurilor. "Deoarece sunt menținute condițiile uzuale de negociere și achiziție a terenurilor, considerăm că emiterea unei hotărâri de Guvern pentru expropriere nu se justifică în cazul carierei Jilț Sud. Vă rugăm să dispuneți abandonarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru exproprierea aferentă extinderii carierei Jilț Sud", se arată în petiția adresată de proprietarii de imobile din Slivilești și Mătăsari.
Proprietarii de imobile de pe culoarul de extindere a carierei Jilț Sud au trimis petiția spre înștiințare și la Greenpeace România, în speranța că se vor bucura și de susținerea ecologiștilor în demersul lor.

Vizualizări: 1,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: