Cere salarii mai mari pentru colegii din Termo Rovinari. “Fac jumătate din producția companiei”

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, explică într-un interviu de ce consideră că mai mulți salariați au fost discriminați pentru că nu au primit majorări salariale în primăvară. Acesta este dezamăgit că unii lideri sindicali nu pun preț pe munca unor oameni.

Reporter: Domnule Tomescu, ați spus că în Complexul Energetic Oltenia au rămas aproximativ o mie de salariați care nu au beneficiat de creșteri salariale odată cu ceilalți colegii din companie. Din ce cauză acei oameni nu au beneficiat de creșteri salariale la fel ca și colegii lor?
Manu Tomescu: Principalul motiv invocat în comisia de negociere a fost că acei oameni nu ar participa în mod direct în producție, considerând într-un mod eronat că ar face parte toți din TESA.

Reporter: Și spuneți că, din cei o mie, nu sunt toți la TESA!?
M.T: Desigur! Și eu vă pot da exemple de la noi, de la SE Rovinari, acolo unde eu muncesc și unde sunt lider de sindicat. Avem de exemplu tehnologii de la serviciul termomecanic și pe cei de la serviciul electrotehnic. Acei oameni sunt repartizați pe secțiile de exploatare, unde supraveghează și răspund de diversele lucrări din instalațiile secțiilor respective. Deci practic ei sunt tot timpul în producție, dar teoretic sunt trecuți la TESA.

Reporter: Câți sunt ca și număr acești tehnologi despre care spuneți că nu beneficiază de sporul de producție?
M.T: În jur de douăzeci. Dar să știți că nu sunt numai inginerii tehnologi în astfel de situație neplăcută, o situație din punctul meu de vedere, discriminatorie. Mai avem muncitorii de pe automacarale și motostivuitoare, gestionarii și muncitorii din depozitele de materiale, din termocentrală, care și aceștia sunt trecuți în organigramă la TESA, ei fiind de fapt muncitori în producție, care sunt și ei vreo cinsprezece la număr.

Reporter: Veți cere Directoratului creșteri salariale pentru aceștia?
M.T: Am cerut tot timpul, încă de la negocierile din iarna trecută, dar din diverse motive nu am reușit să-i ajutăm pe acești oameni, să li se facă și lor dreptate. Din păcate, administrația speculează la maximum lipsa de unitate dintre noi și mă doare să văd cum câțiva colegi, chiar și lideri de sindicat, au ajuns să disprețuiască în totalitate munca altor colegi, spunând că aceștia nu ar merita să beneficieze de creșteri salariale.
Noi, cei din Sindicatul Energia Rovinari, avem și procese în instanță pe această speță, dar ne-ar fi fost mult mai ușor dacă am fi fost susținuți de toată mișcarea sindicală din CE Oltenia.

Reporter: Sunt și lideri de sindicat care se opun ca acești oameni să primească sporul de producție?
M.T: Da. Poate nu vă vine să credeți, dar sunt câțiva. Unii dintre ei au tupeul și nesimțirea să o facă fățiș, scriind pe grupurile de socializare.
De exemplu este unul, lider de sindicat de la SMEO, pe undeva prin Tismana, care scrie frecvent pe paginile de socializare că energeticienii nu ar fi trebuit să primească sporul de producție, pentru că nu au protestat iarna trecută. Este un fost coleg de pe timpul când am lucrat și eu în minerit, și nu l-aș fi dat exemplu dacă nu aș fi știut că singura lui luptă sindicală de când este lider la SMEO a fost să își mute nevasta la birouri la căldurică, iar el să își mărească slaraiul la limita maximă, în rest ceilalți să moară de foame dacă s-ar putea. Asta e mentalitatea lui de lider de sindicat.
Și mai sunt multe exemple, unul ar fi chiar din comisia de negociere, cu un membru titular din partea sindicală tot de la SMEO, care vocifera la fiecare categorie de energeticieni pe care noi o susținem să primească sporul de producție. Au fost martori toți participanții la acele negocieri și ei pot să vă confirme că spun adevărul.

Reporter: Ce veți face în continuare, pe lângă procesele pe care le aveți în instanță?
M.T: În primul rând, încerc să-i conving pe colegii din partea minieră să nu se mai ia după toate gurile căscate și să înțeleagă că și în termocentrale se muncește la fel de greu. Trebuie să înțeleagă că energeticienii au un alt regim de lucru și sunt obligați legal chiar prin fișa postului să nu oprească lucrul. Dar pentru ei ne-am solidarizat noi câțiva lideri de sindicat din energie și am făcut greva foamei pentru a le sprijinii protestul din iarna trecută.
Eu personal am participat la tot felul de proteste în care am cerut drepturi pentru toți, nu numai pentru mine sau numai pentru cei din energie.

Reporter: Și pe cei din Directoratul CEO credeți că îi veți putea convinge, dacă nu ați reușit până acum?
M.T: Dumnealor trebuie să înțeleagă până la urmă că acești colegi ai noștri trebuie să beneficieze și ei de creșteri salariale. Eu unul nu o să mă las și, împreună cu colegii mei din Sindicatul Energia Rovinari și cu președintele nostru, o să facem uz de toate armele sindicale, pentru a li se face dreptate colegilor noștri. Nu știu ce o să facă sindicatele din celelalte termocentrale pentru că știu că au și ei colegi în aceeași situație. Dar noi, cei din Sindicatul Energia Rovinari, atragem atenția administrației companiei că energeticienii din Termocentrala Rovinari au asigurat prin munca lor mai mult de jumătate din producția de megawați a companiei, iar la această producție și-au adus aportul și colegii de care v-am spus la început, că nu au beneficiat de creșteri salariale.

Vizualizări: 6,327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: