Certificatul de deces al actualei de guvernări

Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Vela ar trebui să se roage zi și noapte ca românii plecați cu miile, în plină pandemie, la muncă în fermele din Germania, Austria și Marea Britanie să nu se îmbolnăvească. Deja au fost confirmate peste 200 de cazuri la o fermă cu abator din Germania. Oameni care nu sunt tratați în spitale, pentru că sunt asimptomatici sau cu simptome ușoare, oameni care continuă să muncească pentru angajatorul german. Oameni speriați, pentru că nimeni nu îi întreabă de sănătate.

Cum ar fi fost tratați acești oameni în România? Ar fi fost duși la spital, iar familiile lor izolate, cu mâncarea asigurată de primărie. Românii din străinătate nu au drepturile pe care le-ar fi avut dacă ar fi rămas acasă, dar mulți spuneau la plecare că preferă riscul îmbolnăvirii decât să moară de foame acasă.

Nu știm la ce nivel s-a negociat plecarea a mii sau zeci de mii de români la muncă în străinătate în plină pandemie. Și unde? În țările cele mai afectate, cu sute de morți în fiecare zi. Dar, având în vedere că au fost modificate ordonanțe militare pentru a facilita plecarea acestora, putem să bănuim că la cel mai înalt nivel. Autoritățile au dat puține răspunsuri legate de modul în care a fost organizat transportul acestor oameni, în plină pandemie, inclusiv din zone carantinate. Oameni importanți din țara asta sunt implicați în exportul de forță de muncă.

Cred că doar banii sau menținerea unor bune relații externe au determinat decidenții să permită plecarea miilor de români în zone roșii. Vrăjeala aia cu dreptul la muncă al fiecăruia dintre noi nu poate fi luată în calcul, pentru că este stare de urgență și avem o grămadă de drepturi suspendate. Dacă vrea un român să plece pe cont propriu la muncă în străinătate nu poate, dacă vrea să se întoarcă în țară nu prea are cu ce să vină, dar probabil o să aflăm ce comisioane au dat firmele astea de recrutare și cui ca să ducă mii de oameni în zone roșii.

Dacă oamenii plecați în martie și aprilie din România vor muri în fermele în care lucrează, va fi semnat și certificatul de deces al actualei guvernări. Singurul liberal care a simțit pericolul din prima zi a fost Rareș Bogdan și tot el a dezvăluit drama sutelor de români infectați, într-o zi în care aceștia nu apăreau în statisticile oficiale. Ceilalți îi cântă în strună șefului de partid, iar peste câteva luni, la alegeri, o să creadă din nou că poporul e tâmpit că nu votează PNL.

Vizualizări: 3,936

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: